“Golden Globe” u karantinu i “obrisi rasizma”: Od “Borat 2” do “The Queens Gambit”, ko je sve nagrađen…

0
Credit line: VALERIE MACON / AFP / Profimedia


Drama “Zemlja nomada” i satira “Borat 2” osvojili su nagrade za najbolje filmove na dodeli Zlatnih globusa u nedelju uveče. Bila je to virtuelna ceremonija, održana uporedo u Los Anđelesu i Njujorku, a obeležili su je ograničenja i pandemijski uslovi u kojima su voditeljke Tina Fej i Ejmi Poler objavljivale ko je i kako nagrađen.

Kloe Žao, rediteljka rođena u Kini, osvojila je nagradu za najbolju režiju za “Zemlju nomada” – dramu o vlasnicima “kuća na točkovima” u Americi pogođenoj recesijom, u produkciji filmske kuće Searchlight Pictures. Žao je tek druga žena, i prva rediteljka azijskog porekla, koja je osvojila Zlatni globus u toj kategoriji.

Saša Baron Koen, autor filma “Borat 2” u produkciji studija Amazon, proglašen je za najboljeg glumca u komediji, dok je Andra Dej osvojila nagradu za najbolju glumicu za ulogu pevačice Bili Holidej u filmu “Sjedinjene Države protiv Bili Holidej.”

Britanska drama o kraljevskoj porodici “Kruna”, komedija “Schitt’s Creek,” i TV serija o šahu “Damin gambit” osvojili su glavne nagrade u televizijskim kategorijama.

Ema Korin, koja glumi mladu princezu Dajanu, Džoš O’Konor, koji je glumio princa Čarlsa i Džilijan Anderson, koja je tumačila Margaret Tačer u Netfliksovoj seriji o britanskoj kraljevskoj porodici, takođe su dobili nagrade.

Netfiksova drama “Menk”, priča o scenaristi filma “Građanin Kejn”, započela je veče sa šest nominacija ali nije osvojila nijednu od nagrada.

Zvezda “Crnog pantera” Čedvik Bouzman, za koga se nije znalo da boluje od raka i čija je smrt, u 44. godini, šokirala njegove obožavaoce, posthumno je nagrađen za najboljeg glumca za svoju poslednju ulogu u drami o džezu “Crna zadnjica Ma Rejni”.

Britanski glumci Danijel Kaluja i Džon Bojega, i animirani film “Soul” su bili među pobednicima po izboru članova holivudskog Udruženja stranih novinara (HFPA), koje je kritikovano zato što nema nijednog Afroamerikanca među svojih 87 članova.

Članovi HFPA obećali su da će to ispraviti u budućnosti.

Ove godine, nijedan od najpoznatijih afroameričkih filmova koji su dobili pohvale kritičara – ​Crna zadnjica Ma Rejni, Jedna noć u Majamiju, Juda i crni Mesija, Da 5 Bloods – nije nominovan za Zlatni globus za najbolji film.

Džejn Fonda, sedmostruka dobitnica Zlatnih globusa, primila je nagradu Sesil Demil za životno delo, dok je Norman Lir za svoju dugogodišnju televizijsku karijeru dobio nagradu nazvanu po legendarnoj Kerol Burnet.

Za najbolji strani film izabran je južnokorejski “Minari”.

Dodela Zlatnog globusa je treća najgledanija ceremonija dodele nagrada u kinematografiji, iza Oskara i Gremija, a činjenica da na neki način predstavljaju i uvod u dodelu Oskara, održali su dodeljivanje ove nagrade i u pandemijski uslovima.

Zlatni globusi su podeljeni na dan kada je prvobitno trebalo da se održi dodela Oskara, koja je pomerena za 25. april.