Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otkrila je da su pronađena ukradena umetnička dela kao što je jedan bodež i zlatan sat Patek Filip koji je pripadao nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Gojković je rekla da je danas na crnom tržištu veoma unosan posao krađa artefakata, i da je vrednost ukradenih remek dela iz Srbije oko pola miliona evra.

Ona je podsetila na jedan od poslednjih nestanaka, u pitanju je zlatna tašnica, oko koje je izbila velika afera tokom 2019. godine, i za tim predmetom se intenzivno traga.

Ta umetnina je blago sa kraja 19. i početka 20. veka, ukradeno iz Muzeja primenjene umetnosti (MPU) iz Beograda, a te godine su iščezli i drugi predmeti – narukvice, satovi, lanci, prstenje.

Ministarka je rekla da je pronađen ukradeni bodež iz ovog Muzeja, i upravo se vodi postupak protiv jednog od počinioca tog krivičnog dela.

„Odajem veliko priznanje inspektorima na predanoj akciji i istrazi ovog slučaja. Taj istorijski vredan predmet je pronađen u Srbiji, što budi nadu da se i ostale umetnine lociraju u našoj zemlji. Bodež je nađen kod okrivljenog u stanu, on je suočen sa dokazom o zločinu, odnosno snimljen je kamerom kako iznosi ovaj artefakt iz muzeja“, naglasila je ministarka gostujući na televiziji Prva.

Takođe, nedavno je pronađen i čuveni luksuzni sat Patek Filip, koji je pripadao Josipu Brozu Titu, a Gojković ističe da je taj sat nestao pre više od 10 godina u Muzeju Jugoslavije, dok je bila aktuelna izložba satova koje je predsednik Tito dobijao na poklon ili ih je kupovao za kolekciju.

Nakon više od decenije, sat se pojavio na redovnoj aukciji u Hong Kongu i ona je odmah obustavljena, zahvaljujući direktorki Muzeja Jugoslavije Nedi Knežević.

Dodaje da u policiji postoji posebno odeljenje koje se bavi kriminalnim poslovima – krađom umetnina, i da imaju eksperte iz te oblasti koji umeju da razlikuju falsifikate od originala.

„Visina kazne zatvora se utvrđuje za počinioce prema visini vrednosti ukradenog predmeta. Zahvalna sam toliko posvećenom radu policije na rasvetljavanju ovih slučajeva, kao i predstavnika ustanova kulture, koji ne odustaju decenijama unazad na otkrivanju ukradenih dela“, podvukla je ministarka presnoi nova.rs.

Gojković je podsetila da je Ministarstvo kulture uputilo dopis svim ustanovama kulture Republike Srbije da navedu detaljno šta sve nedostaje od ukradenih predmeta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.