Gojković: Rezultati testiranja od sutra putem aplikacije, uskoro se priključuju i privatne laboratorije…

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba u borbi protiv koronavirusa dr Zoran Gojković kaže da testiranje na kovid-19 ne mogu da rade uobičajene laboratorije i da postoje vrlo stroga pravila o obučenosti kadra i opremljenosti laboratorije, a treba razmišljati i o odlaganju otpada, da ne bi došlo do kontaminacije. On kaže da se na tome radi da privatne zdravstvene ustanove počnu da testiraju na koronavirus. “Što se tiče same serološke analize, ona ne zahteva toliki značajan potencijal i u ljudstvu i u strukturi, radi se na tome i mislim da će se jedan deo privatnih laboratorija priključiti, kada ispuni normative za testiranje”, rekao je Gojković.

Na pitanje šta se to događalo sa laboratorijom Vatreno oko i kašnjenima rezultata testiranja, Gojković kaže da je bilo u zastoju u radu nekih laboratorija ali da nema konkretne podatke, i da misli da je to nastalo zbog velikog broja testiranih odjednom i da je nastalo zaglušenje. “Nadam se da smo sa današnjim danom uspeli da rešimo sve zaostatke i da izađu iz tog zaglušenja i po izveštaju je sve manje tih “repova”.

“Verujem da ćemo od sutra moći da u svim laboratorijama da ispoštujemo ono što nam je cilj a to su rezultati u optimalnom roku – od 24 do 48 sati. Neke laboratorije nisu imale problema s tim, neke jesu, ali mislim da smo uspeli da sve te zaostatke prevaziđemo.”

Od sutra popodne će, nada se Gojković, osobe koje se testiraju, putem aplikacije moći da proveravaju rezultate, i da će moći da se uloguju direktno i da dobiju rezultat putem mreže, kao i gde se nalazi njihov rezultat. Na pitanje zbog čega se više ne objavljuju rezultati po gradovima, rekao je:

“Krizni štabovi na nivou lokalnih samouprava drže konfernecije za štampu i iznose podatke svojih Zavoda za javno zdravlje, te se na taj način iznose podaci”.