Gojković i Kisić o mogućoj vakcini: “Nije javna tajna da više zemalja radi na tome, važno je stati prvi u red…”

0
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

Na današnjoj konferenciji za novinare povodom stanja epidemije koronavirusa u Srbiji, lekari iz Kriznog štaba govorili su i o potencijalnoj vakcini protiv COVID-19 povodom najave predsednika Aleksandra Vučića da bi ona mogla da bude distriburiana do kraja godine i u Srbiji.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je da nije javna tajna da više zemalja radi na vakcini i da Srbija aktivno sarađujemo sa svim zemljama koje rade i traže lek, odnosno vakcinu.

“Imamo kontakte i sa engleskim firmama, odnosno kolegama u Velikoj Britaniji, i u Americi, Rusiji, Kini. Važno je stati prvi u red”, rekao je Gojković.

“Nadamo se da ćemo uspeti da budemo jedna od zemalja da među prvima uspe da reši ovaj problem vakcinom ako je bude u narednom vremenskom periodu”, rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Da je reč o potencijalnim vakcinama koje se nalaze se u različitim fazama ispitivanje, rekla je i Darija Kisić Tepavčević.

“Mi radimo intenzivnu komunikaciju sa različitim kućama koje proizvode vakcinu jer u memomentu kad se pronađe i kad prođe sve nivoe istraživanja, biće sigurno velika potražnja zato smo od samog početka uključeni u ovakvu vrstu istraživanja. Neće se primenjivati dok ne bude ispunjavala sve kriterijume bezbednosti i najveće moguće efikasnosti”, rekla je Darija Kisić Tepavčević.