Gojković: “Hitno obustaviti prodaju umetničkih dela iz stečajne mase Jugoeksporta”

0
Foto: Nedeljnik

(Beta) –  Ministarka kulture i informisanja Srbije Maja Gojković predala je danas zahtev Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika da se hitno obustavi prodaja umetničkih dela u vlasništvu beogradskog Jugoeksporta u stečaju.

Prodaja tih umetničkih dela zakazana je za 18. maj.

Gojković je u zahtevu direktorki agencije Dragici Petrović navela da rešenjem Muzeja Grada Beograda od 12. maja ove godine za pokretna kulturna dobra utvrdjena su umetnička dela likovne i primenjene umetnosti, od čega 124 likovna dela i 24 dela primenjene umetnosti, koja su predmet prodaje putem javnog nadmetanja.

Ministarka je ukazala da, imajući u vidu da su za umetnička dela proglašena za kulturno dobro, kao i da su utvrđene mere njihove zaštite, u skladu sa Zakonom o kulturnim dobrima, stečajnom dužniku je zabranjeno je da ih prodaje, poklonja ili ih koristi u komercijalne svrhe.

Ministarstvo kulture i informisanja na ovaj način se pridružilo zahtevu Pravobranilištva Grada Beograda upućenom Agenciji za licitiranje stečajnih upravnika i Privrednom sudu u Beogradu da se zabrani prodaja umetničkih dela u vlasništvu Jugoeskporta.

Na prodaju je ponudjeno 148 dela likovne umetnosti iz stečajne mase Jugoeksporta za nešto manje od 10,5 miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila oko 20 miliona dinara. Među tim slikama su dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i drugih poznatih slikara.