KCV Vojvodine zbog velikog rasta obolelih proširio je kapacitete i otvoreno je još kovid jedinica, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodina Edita Stokić.

„U ovom naletu epidemije se uočava da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid ne daje jedinstvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije. U lečenju pacijenata koji su hospitalizovani uočavamo dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid infekcije, sa razvojem njegove druge bolesti se pogoršavaju, mogu i da se razviju druge komplikacije među kojima je šećerna bolest“, rekla je dr Stokić.

Sa razvojem kovid 19 njegove pridružene bolesti se pogoršavajuu javljaju se druge bolesti.

„Dobro vam je poznato da je Vojvodina sa velikim brojem gojaznih, i pokazano je da je veća gojaznost veći rizik za hospitalizaciju, a zatim i smrtni ishod. Gojaznost i tip 2 dijabetes su faktori za oboljevanja od kovid 19 infekcije“, ukazala je Stokić.

„Živeći u ovom vremenu u ovoj epidemiji imamo i novu realnost, a to je da je gojaznost povezana sa kovidom i to se mora uzeti u obzir u perspektivi kada budemo u svojim rukama imali i vakcinu“, zaključila je.

Doktorka Stokić je objasnila da u ovom naletu pacijenti imaju težu kliničku sliku, ali ne samo vezane za respirator.

„Kod ovih pacijenata zavisno od njihovih postojećih boelsti dolazi do popuštanja bubrega, srca. Istovremeno, terapija koju su pacijenti ranije primali ima upliva u novu terapiju za kovid. To zahteva multidisciplinarni pristup. Svaki pacijent je individua za sebe sa svojim bolestima koje je ranije imao“, dodala je ona.

https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Zemunka
    5. avgusta 2020. 22:26

    U besmislenim nagadjanjima oko korone, kako nastaje, kako se prenosi, ko je rizicna grupa, maske da il ne, pranje ruku skoro niko i ne pominje, udljenost....neko se setio da bi trebalo prozvati tzv. gojazne osobe i preko sredtava javnih informisamka i u intervjuima osuti paljbu na njih, sikanirati ih. Sta znaci biti gojazan??I to samo nagadjate. Neko je postao gojazan koristeci razne lekove, neko zbog bolesti, neko zbog piva, nikom smeta genetika ...kako god bilo i sta god bilo uzrok njihove gojaznosti sigurna sam da oni ne uzivaaju u tome i sad ih jos vi s svih portala i ekrana surovo napadate. I to ce biti verbalni linc dok se neko ne seti da prebaci loptu na nesto drugo. Ako vec napadate gojazne objasnite ko je gojazan i po kom kriterijumu. Svako organizam je jedinka za sebe i ne mozete sve podvesti pod istu matematiku: osoa te i te visine mora da ima toliko kg i ni grama vise. Sve vise od toga se smatra gojaznim i ona postaje opasnost po drustvo. Ja ne spadam u gojazne po tim vasim neobjavljenim kriterijumima ali nekoiko mojih prijatelja je u toj grupi i ja saosecam sa njima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.