Godišnjica povlačenja srpske vojske na Krf, Kongres pokreće istragu protiv Trampa i zasedanje britanskog parlamenta uprkos Džonsonovim planovima: Vaš brifing za sredu

Pregled vesti za ovo jutro + Naslovne strane dnevnih novina

0
FOTO: MINISTERE DE LA CULTURE (FRANCE) - MÉDIATHEQUE DE L’ARCHITECTURE ET DU PATRIMOINE - DIFFUSION RMN, Profimedia, Profimedia

GODIŠNJICA POVLAČENJA SRPSKE VOJSKE NA KRF – Godišnjica iskrcavanja srpske vojske na grčko ostrvo Krf biće obeležena danas i sutra, 25. i 26.septembra, na plaži Guvija na Krfu i na ostrvu Vido.

Održaće se komemorativne svečanosti povodom obeležavanja godišnjice povlačenja srpske vojske na grčko ostrvo Krf u Prvom svetskom ratu, godišnjice proboja Solunskog fronta i bitke na Kajmakčalanu biće održane u Grčkoj, a u organizaciji srpskog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Srpski i grčki zvaničnici će danas položiti vence na spomen-ploči u Guviji gde se 1916. godine, posle albanske golgote, iskrcala srpska vojska.

VUČIĆ SA PALMEROM I RIKEROM O KOSOVU – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Njujorku sa pomoćnikom američkog državnog sekretara Filipom Rikerom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom o mogućnosti da se otkloni prepreka za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je rekao da je Srbija spremna da se vrati dijalogu po ukidanju taksi, jer se iskreno zalaže za postizanje stvarnog i održivog kompromisa u rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

Na sastanku je razgovarano i o situaciji na Zapadnom Balkanu i zajednički je konstatovano da su mir i stabilnost od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak, kao i evropski put celog regiona.

ODBOR EP PODRŽAO LIBERALIZACIJU VIZA ZA GRAĐANE KOSOVA – Liberalizaciju viznog režima za građane Kosova je podržao Odbor Evropskog parlamenta za građanske slobode (LIBE) sa 49 glasova “za”, 16 “protiv” i jednim uzdržanim.

Na Zapadnom Balkanu je samo građanima Kosova potrebna viza za putovanje u zemlje Šengenske zone.

DANAS ZASEDA DONJI DOM BRITANSKOG PARLAMENTA – Donji dom britanskog parlamenta zasedaće danas, nakon što je Vrhovni sud juče presudio da je suspenzija parlamenta nezakonita.

“Naložio sam pripremu ne ponovnog sazivanja, već nastavka zasedanja Donjeg doma, s obzirom na to da je njegovo raspuštanje bilo nezakonito”, rekao je predsednik tog tela Džon Berkou.

Premijer Boris Džonson danas će u Njujorku prisustvovati zasedanju Generalne skupštine UN.

AMERIČKI KONGRES POKREĆE ISTRAGU O TRAMPU I MOGUĆEM IMPIČMENTU – Predstavnički dom američkog Kongresa pokrenuće formalnu istragu o tome da li bi predsednik Donald Tramp trebalo da bude opozvan. Pokretanje istrage najavila je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi.

Prethodno je demokratski kongresmen Ričard Nil posle razgovora sa Pelosijevom rekao da se istraga pokreće zbog toga što je Tramp tražio stranu pomoć kako bi naškodio svom političkom rivalu.

Američki predsednik kritikovao je odluku demokrata u Predstavničkom domu Kongresa da pokrenu formalnu istragu protiv njega koja bi mogla da dovede do njegovog opoziva, ocenivši da je reč o “lovu na veštice”.

“SAMO ČOVEK KAO ON” – Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u UN da bi bilo “strašno” da Velika Britanija ne istupi iz Evropske unije kako to predviđa premijer Boris Džonson.

“Samo čovek kao on to može da postigne”, rekao je povodom Bregzita Tramp o Džonsonu s kojim se sastao na marginama 74. godišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku.

Tramp je posle odluke Vrhovnog suda izrazio nadu da će Džonson u budućnosti “dobijati sudske bitke”.

BOLSONARO KAŽE DA JE S AMAZONIJOM SVE U REDU – Brazilski predsednik Žair Bolsonaro odbacio je, kako je naveo, medijske laži o požarima u Amazoniji i rekao da ta kišna šuma nije uništena.

“Amazonija nije uništena niti je guta vatra, kako mediji pogrešno prenose”, rekao je on u obraćanju svetskim liderima u Ujedinjenim nacijama. Bolsonaro je u svom prvom govoru na zasedanju Generalne skupštine UN odbacio danas svaku ideju međunarodne intervencije u Amazoniji, optužujući neke zemlja za “kolonijalno ponašanje”, implicitno kritikujući Francusku.

SAUDIJSKA ARABIJA RAZMATRA VOJNU OPCIJU PROTIV IRANA – Saudijska Arabija veruje da Iran stoji iza napada na naftna postrojenja kompanije Saudi Aramko i razmotriće vojnu opciju kao odgovor kada istraga bude završena, izjavio je na konfereniciji za medije na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku saudijski državni ministar za spoljne poslove Adel al Džubeir.

“Mi želimo da izbegnemo rat, ali istovremeno moramo da pošaljemo signal Irancima da ovakvo njihovo ponašanje ne može da se nastavi”, istakao je Džubeir.

ODBOJKAŠI SRBIJE U POLUFINALU EP – Odbojkaši Srbije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pobedom nad Ukrajinom posle dramatičnih pet setova.

“Orlovi” su došlo do trijumfa mnogo teže od očekivanog, posle više od dva sata borbe – 21:25, 25:23, 25:22, 19:25, 15:9.

Srbija će se u polufinalu EP sastati sa Francuskom (27. septembra), koja je razbila Italiju u drugom polufinalu bez izgubljenog seta.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA