“Godinama se ništa ne menja”: Saša Janković o ustanovama za decu sa smetnjama u razvoju

0
Foto Nedeljnik

Bivši zaštitnik građana Saša Janković ističe da problem sa ustanovama u kojoj borave deca sa smetnjama u razvoju postoji odavno, da je neophodno da kao društvo i država podvučemo crtu i promenimo stvari na bolje, a da ne vidi razloga da se prebacuje loptica na “sadašnje” i “bivše”.

Posle izveštaja “Zaboravljena deca Srbije” u kom je prikazano u kakvim uslovima žive deca sa smetnjama u razvoju u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji, javnost se ne smiruje. Šta je dovelo do toga da oni, o kojima bi trebalo da vodimo najviše računa, žive bez bez dostojanstva i brige. O tome ko je kriv i da li su njihovi životi mogli da izgledaju drugačije, u emisiji “Probudi se” je govorio bivši zaštitnik građana Saša Janković za N1.

Na pitanje da li je iznenađen izveštajem koje su nevladine organizacije objavile, Janković je rekao da se godinama ništa ne menja u ustanovama socijalne zaštite. “Ja sam izabran 2007, a jedna od prvih stvari s kojima sa se suočio, mesec dana po mom izboru u Skupštini, bio je sličan izveštaj iste organizacije. Identične su reakcije bile iz tadašnjeg ministarstva – poricanje, ljutnja, napadi na nevladin sektor. Nažalost, ništa se drastično nije promenilo na bolje”, rekao je Janković.

Na pitanje da li to znači da su opravdane tvrdnje aktuelnog režima da su za sve odgovorni njihovi prethodnici, Janković je naglasio da nikad ne upotrebljava termine “sadašnja” i “bivša” vlast.

“Mi imamo jednu državu, u toj državi se smenjuju neki ljudi, ali to je jedna zemlja. Ne vidim nikakve razloge da se prebacuje loptica na sadašnje i bivše, imajući u vidu da su i sadašnji i bivši deceniju na vlasti. Problem postoji odavno, zapravo nikada nije bilo značajno drugačije. Neophodno da je kao društvo i država podvučemo crtu i da se već od sutra menjaju stvari na bolje”, naglasio je Janković u emisiji “Probudi se”.