Godfri: Ne takmičimo se za uticaj ovde, želimo ceo region u Evropskoj uniji…

0
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

“Srbija je politički i ekonomski lider na Balkanu i ima ključnu ulogu u regionalnoj stabilnosti”, ocenio je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri na obeležavanju druge godišnjice osnivanja Kongresa sprsko-američkog prijateljstva.

Godfri je rekao da SAD žele da vide Srbiju kao modernu, demokratsku, prosperitetnu zemlju, koja ostvaruje svoj strateški cilj, članstvo u Evropskoj uniji, poštuje vladavinu prava i sva ljudska i manjinska prava, prenosi N1.

“Ne takmičimo se za svoj uticaj ovde, već nam je zajednički cilj da Srbija i ceo region budu deo EU”, rekao je Godfri.

Američki ambasador rekao je da su američke kompanije uložile četiri milijardi dolara u Srbiji i da zapošljavaju oko 20.000 radnika, a da je skoro milijardu evra dato u različite programe ekonomskog osnaživanja, jačanjapravosudnog sistema i dobru upravu.

On je ponovio da SAD podržavaju Srbiju u njenom strateškom cilju, ali i ceo region u nameri da postane deo EU, jer bi u suprotnom njihov ključni partner bio slabiji.

Godfri je podosetio i na konstruktuivnu ulogu Grenela da se pokrenu stvari u regionu.

Dačić je takođe govorio u Grenelu i rekao da je Srbija posebno zahvalna na Grenelovim poslednjim naporima usmerenim na pokretanju dijaloga Beograda i Prištine.

(Beta)