Godfri: “Da sam iz regiona, pitao bih zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu…”

5
Printscreen/YouTube/NOVA S

Američki ambasador u Beogradu Entoni Godfri izjavio je da SAD ne vide Srbiju kao pretnju, ali da je važan način na koji se Srbija odnosi prema susedima i kako je oni doživljavaju.

“Da sam iz regiona, upitao bih se zašto Srbija toliko troši na vojnu opremu, umesto da taj novac ulaže u infrastrukturu”, rekao je Godfri gostujući u programu Televizije Prva, a prenosi N1.

Godfri je izjavio da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost i da je njena odluka partnerstvo sa Rusijom, ali da je Beograd i snažan partner Vašingtona i da vojnu opremu kupuje i od Francuske i SAD.

Prema Godfrijevim rečima, u Srbiji razumeju važnost diverzifikacije izvora energije.

“Ako se oslanjate samo na Rusiju, biće teže postići povoljniju cenu. Za dugoročnu energetsku budućnost, za Srbiju je najbolja diverzifikacija, jer će tako imati bolju cenu”, izjavio je Godfri i dodao da očekuje da će se Srbija uskoro snabdevati gasom i preko Grčke.

Govoreći o tenderu za uvođenje mobilne mreže pete generacije – 5G, Godfri je ocenio da je važno da Vlada Srbije donese suverenu odluku prilikom izbora kompanije kojoj će biti poveren taj posao.

“Mnoge američke kompanije smatraju da su kineske firme nepouzdane i to bi moglo uticati na strane investicije u Srbiji”, rekao je Godfri.

On je izjavio da nestabilna situacija u Bosni i Hercegovini može imati loše posledice za nastavak ekonomskog rasta Srbije.

Godfri je izrazio nadu da član Predsedništva BiH Milorad Dodik shvata da je budućnost Republike Srpske u BiH.

Što se tiče odnosa između Beograda i Prištine, Godfri je ocenio da Srbija i Kosovo moraju sami doći do rešenja.

“Ne mogu rešenje utvrditi Evropska unija, SAD ili Rusija, jer onda neće biti trajno”, rekao je Godfri i izrazio očekivanje da će Beograd i Priština ostvariti veći napredak u normalizaciji odnosa, jer “moraju da to učine, ukoliko žele da obezbede prosperitet svojoj deci”.

Godfri je izjavio da očekuje da će svi građani Srbije učestvovati na predstojećim izborima i dobiti priliku da izraze svoje stavove.

“Srbija je na dobrom putu da unapredi izborne uslove, ali ima još dosta posla. Nadam se da će svi kandidati imati jednak pristup medijima”, rekao je Godfri i dodao da bojkot izbora nikome ne koristi i da birači očekuju da će se u sledećem sazivu parlamenta čuti različiti stavovi i mišljenja.

Godfri je izrazio nadu i da će građani učestvovati na referendumu o ustavnim promenama vezanim za pravosuđe.

“Ustavne reforme su važne za put ka EU. Nedostatak transparentnosti u pravosuđu je velika prepreka”, ocenio je Godfri.

On je konstatovao da se politika Vašingtona prema Srbiji i Zapadnom Balkanu ne menja, bez obzira ko je ambasador SAD u Beogradu.

“Proteklih godina su se odnosi između Beograda i Vašingtona drastično popravili”, rekao je Godfri.

5 KOMENTARA

  1. Vladimire, u slucaju sukoba, mi ovako mali i nikakvi jedino mozemo respektabilno da popijemo po dandari, jer su svi oko nas ili U NATO-u ili imaju veoma mocne saveznike.
    A kad smo kod “zasto” mene zanima kolike su “narukvice” za kupovinu te vojne opreme i tacno u ciji dzep idu?

  2. Zna on tacno da se oruzije kupuje da se odstrane neprijatelji, da nece zapad nikada napasti ako ratni proracun pokazuje materijalnu stetu vecu od profita. Ja samo ne razumem zasto jos Srbija nije uzela bateriju s350 i bateriju s400. Dug od oko 58% bi bio oko 62% za te 2-3 milijarde. S400 Raketa od milion, dva koja skida avione koji kostaju 50-80 miliona. Narednih 20-30 godina nikom ne bi palo na pamet da bombarduje Srbiju. Pa I ako dodje do neke eskalacije na balkanu, sto nije mozda, vec pitanje kada, bombardovanje Srbije ne bi bilo ni u planu.

  3. А како ти ниси из региона, већ из Амеркие, уштеди онда време и њима и нама, па им то лепо објасни.

  4. Ovaj naivan totalno?
    Znamo na koliko godina se svako malo prekine primirje na ovim prostorima.
    Moramo biti respektabilni kada je odbrambena moć u pitanju.

Comments are closed.