Gluvi telefoni u Podgorici: Šta je Duško Marković rekao Varheljiju, šta je Varhelji rekao opoziciji i Amfilohiju… I otkud u celoj priči koronavirus?

0
Profimedia

“Nema suspenzije zakona, već razgovor o svim pitanjima, pa i mogućnosti Mitropolije crnogorsko-primorske da pokrenu ocenu ustavnosti zakona”, kazao je danas premijer Crne Gore Duško Marković za podgoričke Vijesti.

Marković je rekao i da će sledeće nedelje biti ponuđeni i termini za početak tih razgovora.

Ova njegova izjava došla je nakon što je objavljeno da su Vlada i on kao premijer spremni na suspenziju zakona.

Vijesti su prethodno objavile da je evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao u Podgorici da mu je Duško Marković saopštio da je Vlada Crne Gore spremna da privremeno odloži primenu Zakona o slobodi veroispovesti.

Vijesti su pisale i da im je više izvora potvrdilo da je Varhelji tu poruku preneo na sastanku sa crnogorskom opozicijom.

Prema tim saznanjima, Marković je navodno, ponudio da se primena Zakona odloži do odluke Ustavnog suda, a u slučaju da bude odbijena inicijativa Mitropolije crnogorsko-primorske, do odluke Suda u Strazburu.

Vijestima je prethodno i nezvanično iz Vlade objašnjeno da je to logičan potez, jer je zakon leks specijalis i da je vrlo važna ustavnost zakona.

Šta kaže opozicija

I Demokratski front saopštio je da im je Oliver Varhelji preneo da je premijer Duško Marković spreman da stavi van snage primenu Zakona o slobodi veroispovjesti dok se ne okončaju postupci pred Ustavnim sudom i Sudom za ljudska prava u Strazburu.

“Predstavnici DF-a su jasno istakli da to za nas nije dovoljno i da mi stojimo iza stava crkve da je uslov svih uslova za mirno rešenje krize povlačenje zakona. Mi iz DF-a ne vjerujemo ništa komunističkoj i antihrišćanskoj Vladi Crne Gore. Oni su se više puta pokazali nepouzdanim i spremnim za prevaru”, navodi se u saopštenju jednog do lidera DF-a Nebojše Medojevića. 

Varhelji, kako je dodao Medojević, dolazi iz hrišćanske partije Mađarske i vrlo je jasno rekao da “država nema šta da se meša u organizaciju, ustrojstvo i delovanje crkve i da je to pitanje kanonskog prava i za to nadležan Vaseljenski patrijarh, a ne bilo koja partija ili partijski predsednik”.

“On nas je upoznao sa praksom u Mađarskoj, gde Vlada prvo postigne sporazum sa crkvom o zakonu, pa onda ide u parlament. DF je veoma zadovoljan da je EU ponovila naše argumente iz Skupštine, kada smo upozoravali vladajuće partije da ne ulaze u ovako grubo kršenje Ustava i evropskih standarda”, navodi se u saopštenju.

Varhelji sa Amfilohijem

I mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije sastao se sa komesarom Oliverom Varheljijem.

Iz Mitropolije je saopšteno da su tema razgovora bila najnovija društvena i politička dešavanja u vezi sa Zakonom o slobodi veroispovesti.

“Razgovor je završen u obostranoj nadi da će saradnja biti nastavljena a rešenje postignuto, jer trenutna situacija, kako je zaključeno, narušava imidž Crne Gore u Evropi, kao i sliku njene demokratije”, saopšteno je iz MCP.

Navedeno je da se mitropolit Amfilohije zahvalio Varheljiju na njegovom interesovanju i angažovanju po pitanju Zakona o slobodi veroispovijeti. 

“On mu je ukazao na ključne prigovore SPC povodom načina donošenja i samog sadržaja zakona, koji je po mišljenju Crkve, antiustavan i diskriminacioni”, saopšteno je iz MCP.

“Lažne vesti o koronavirusu”

Mitropolija crnogorsko-primorska negirala je i navode pojedinih medija da su dvojica sveštenika stavljeni u karantin u manastiru Dajbabe, zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi koronavirusom, nakon što su putovali u Kinu.

“U moru laži i prevara, ludosti i ludorija kojima nas obasipaju brojni novinarski komentari i informacije pojedinih medija, jutros nas je ‘Portal Analitika’ nasmejala i na trenutak oraspoložila vešću da u Crkvi ima zaraženih, ni manje ni više nego koronavirusom. Ni ovaj tekst nije mogao da prođe bez ‘velikosrpskog nacionalizma i hegemonizma’ Mitropolije crnogorsko-primorske koji je, verovali ili ne, zarazio i Kinu. Ali se očigledno Kina odbranila koronavirusom koji će, kako se nadaju autori ove originalne dosetke, konačno uništiti i ‘velikosrpski uticaj’ u Crnoj Gori. Vjerujemo da će ovaj tekst probuditi duhovitost Crnogoraca i da će to biti najbolji odgovor na ovu lažnu vest”, navodi se u saopštenju MCP.

Stvar je, kako ocenjuju, ipak mnogo ozbiljnija, naročito ako se ova, kako su kazali, nebitna vest sagleda u kontekstu svega onoga što se poslednjih meseci događa u Crnoj Gori.

“Svima je postalo jasno da vlast nema odgovor na mirne i dostojanstvene litije, koje su ujedinile razjedinjenu Crnu Goru, i dale joj nadu da se istinski pomiri i zbratimi. Umesto da, po ugledu na demokratske zemlje, poslušaju glas naroda i povuku ovaj neustavni Zakon, koji je jedini razlog protesta, vlast je upregla sve svoje službe da se obračunava sa Pravoslavnom crkvom, njenim klerom i vernicima, ne prezajući ni od čega”, navodi se, između ostalog, u saopštenju MCP.