“Glup sam, ne znam to, mrzim sebe…”: Kako da pomognete detetu da podigne samopouzdanje

  0

  Samopoštovanje je presudno za dečje akademske uspehe, bavljenje aktivnostima, društvene odnose i, na kraju, njihov osećaj opšte dobrobiti.

  Deca sa niskim samopoštovanjem obično su sramežljiva i zatvorena u sebe, sa samonametnutim ograničenjima i fiksnim načinom razmišljanja.

  Oni sa visokim samopoštovanjem su aktivni, svesni su svoje vrednosti i, što je možda najvažnije, osećaju se dobro u svojoj koži, objašnjavaju psiholozi za Positive Psychology.

  Odmah reagujte

  Glup sam, ne znam to, mrzim sebe, da se barem nisam rodio, i druge samodestruktivne dečje izjave najbolje je odmah iskoreniti, napominju dečji psiholozi.Negativno zaključivanje o sebi mnogo je gore od ostalih loših navika, poput grickanja noktiju, jer direktno napada ličnost detetat i može da utiče i na doživotno poimanje samog sebe.

  Nedostatak samopouzdanja, loše raspoloženje, depresija, otežano sklapanje prijateljstava i ljubavnih veza, loše ocene i neuspesi na poslu – samo su neke od štetnih posledica negativnih misli i rečenica koje upućuju na lošu sliku o sebi.

  Stručnjaci upozoravaju roditelje da moraju odmah da reaguju i i naprave “plan akcije” kako bi pomogli detetu da prestane s lošom navikom.

  Pohvale i reči podrške ne treba podcenjivati jer one imaju veliku moć, kao i druženje sa detetom ipokazivanje pažnje i ljubavi. Prvi korak u tome je saslušati probleme i pokazati detetu kako nisu nerešivi.

  Samo najbolje o deci

  Iskoristite svaku priliku da pred drugima pohvalite dete. Kada ono to čuje da govorite prijateljima kako je sposobno, pametno ili dobro, brže će naučiti sebe da ceni. 

  Teranje tamnih oblaka

  Kroz igru i smeh objasnite detetu kako biste hteli da prestane sa samodestruktivnim komentarima. Prikažite mu negativne misli kao tamne oblake i naučite ga kako da ih otera samouverenim mišljenjem. 

  Ugovor o nenapadanju

  Sklapanje “ugovora” o zaustavljanju negativnih rečenica može da podstakne dete da stvori pozitivno mišljenje. Kada čujete da govori da je glupo ili nesposobno, odmah ga zaustavite i podsetite na “ugovor”. 

  Sopstveni primer  

  Ako dete čuje oca i majku da govore negativno o sebi, i ono će se početi sebe da doživljava i kao nesposobno. Dete mora da zna da je voljeno u dobru i u zlu, napominju psiholozi.

  Neka mu greške budu podsticaj da ih ispravi u budućnosti i da nešto na njima nauči, a ne da upadne u ponor tuge i mržnje prema samom sebi.