Glumica Jasna Đuričić: “Nisam prijavila jer me je bilo sramota. Sada me je sramota što me je bilo sramota”

0
Printscreen/YouTube/K1

Glumica Jasna Đuričić objavila je na Instagramu video snimak u kojem je podržala kampanju “#nisamprijavila”.

“Nisam prijavila jer me je bilo sramota. Sada me je sramota što me je bilo sramota. Mučno mi je da čitam sve ovo, jer kao da prolazim sve ponovo. Svaka čast onima koji govore jer znam koliko hrabrosti treba za to. Sve su to mali koraci prema jednoj velikoj slobodi”, rekla je Đuričić.

Kampanja je nastala nakon kampanja “#nisamtražila, a potom i #nisisama, gde su brojne devojke progovorile o zlostavljanju koje su proživele. Žene kroz kampanju navode razloge zbog kojih su su ćutale o seksualnom zlostavljanju.

Podsetimo, nedavno je reditelj Miroslav Aleksić u Višem sudu u Beogradu izneo odbranu, odbacujući kao netačne sve navode optužnice za više silovanja i polnih uznemiravanja polaznica njegove škole glume. Osvrćući se na navod optužnice da je on polaznicama škole “bio kao otac”, Aleksić je rekao da je “svih sedam devojaka, kao i Milena Radulović i Iva Iličić koje su ga prve prijavile, imalo lošu situaciju u kući i probleme sa svojim očevima, o čemu su mu se i poveravale”.

Jedan od punomoćnika oštećenih glumica, advokat Borivoje Borović, rekao je da se Aleksić u iznošenju odbrane nije osvrnuo konkretno ni na jednu optužbu za silovanje i polno uznemiravanje sedam glumica, već je odbranu iznosio uopšteno.

“Miroslav Aleksić je alegorično pokušao da ismeva žrtve. Pominjao je osobe koje uopšte nisu predmet činjenicnog stanja i pokušao da teatralno održi neku školu glume u sudnici, što je po meni vrlo neukusno”, rekao je Borović.

Alekssića je prva prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo su se optužbama pridružile i druge devojke. Zbog sumnje da je seksualno napastvovao pet učenica, Aleksić je uhapšen 17. januara.  

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, Aleksić se tereti za izvršenje dva produžena krivična dela silovanja, dva krivična dela silovanja, jedno produženo krivično delo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična dela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam devojaka.