Glumac Ivan Jevtović prijavio ministra Dmitrovića policiji: “Mene zanima i komentar Maje Gojković…”

7
Screenshot YouTube Nova S

Glumac Ivan Jevtović doživeo je napade preko društvenih mreža zbog uloge u predstavi “Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo”, a među onima koji su ga napali bili su i političari potvrdio je on u intervjuu koji je dao za Nova.rs.

On je pre svega istakao da mu je da predstava pomogla da doživi pročišćenje.

“Radi se o političkom doživljaju stvari, odnosno istorijsko-političkom. Dok sam spremao tu predstavu, doživeo sam prošišćenje, kada je u pitanju ta problematična i bolna situacija. Zahvaljujući reditelju Zlatku Pakoviću, koji nam je davao instrukcije i izvore iz kojih smo pristupali toj temi, pročitao sam stvari koje su meni složile mozaik vezan za Srebrenicu . Jedan od glavnih zaključaka je da su naše tzv. vojskovođe Mladić, Beara i cela ta ekipa pravi zločinci i to pred našim narodom, pre svega, jer su odstupili od pravila službe za koju su radili. Došlo je do zloupotrebe položaja, koja je dovela do velikog zločina.”

Ipak, osim pročišćenja ta mu je predstava, kaže, donela i probleme.

“Svaka vrsta manipulacije, bilo političke ili istorijske, dovela je do toga da je današnji ministar za brigu o porodici i demografiji, Ratko Dmitrović, lično mene na svom Tviteru prozvao ološem i mamlazom, i pozvao svoje istomišljenike da tako reaguju. Problematično je da neko ko je sklon takvom ponašanju bude odlikovan titulom ministra za konstruktivizam i porodična pitanja, a napada mene, porodičnog čoveka, na tako gnusan način”, rekao je Jevtović i dodao:

“Prijavio sam ceo slučaj policiji, i sad idemo na pozitivnu stranu, a to je da su pretnje koje smo dobijali moje kolege i ja ubrzo zaustavljene, nakon delovanja policije. Oni su bili vrlo stručni i profesionalni u tom smislu, i nisu unosili bilo koju vrstu političkog aspekta u celu priču. Stali su u odbranu građana, što je potpuno ispravno.”

Osvrnuo se i na napade na Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića…

“Sve što se desilo sa Sekom i sa Bjelom dolazi upravo iz nakaradne i smešne jednolične partijske skupštine. Mene zanima i komentar Maje Gojković, čiji me je kolega napao. Ona je dužna da štiti nas, ali nije toga svesna, a možda ni ne želi da bude svesna. Sve što se dešava sa našom profesijom, pa je u poslednje vreme stigmatizovana, povezano je sa neverovatno nefunkcionalnim i neefikasnim državnim aparatom jer ne postoje konsekvence. Zato nam i buja nasilje. Zato na svakodnevnom nivou imamo razne probleme. Svakog dana dešavaju se ubistva. Tako nikada do sada nije bilo.”

7 KOMENTARA

  1. Možda bi bilo dobro da ste još nešto čitali,pitali i istraživali dok ste se pripremali za predstavu…ovako potvrđujete da ne znate sve a iznosite stav kojim osuđujete što ne priliči nekome ko se deklariše kao glumac i samo glumac i kojeg ne interesuje politika.

  2. Bas lepo sto si doživeo kartu na svoj način,još i oni da je ostvare na indetntican nacin,i onda možemo dalje. Bravo Jevtovicu

  3. Uvaženi gospodine Jevtoviću. Svaki čovek ima pravo na svoje viđenje odrđenih događaja, situacija i sl. I to je elementarno ljudsko pravo mimo svake diskusije. Vi imate svoje viđenje tih događaja do kojih ste po Vašem priznanju došli tokom rada na predstavi. Međutim ima i onih građana koji svedoče nešto sasvim drugačije, mimo raznih politikanata. Svedoci i učesnici. Žrtve sa druge strane. Vređanje ne dozvoljavam i smatram da je u redu i sam vaš postupak koji imate u naumu za učiniti. Za mene ne postoje dve strane, već samo istina ma kako ona teška bila. A ovde je istina mnogo teška. Svi lažu. I jedna i druga strana. Ni o kakvih 8.000 ubijenih civila ne može biti reči. Da je i jedan jedini, pa je mnogo. Ali ovo je sve jedna gnusna laž i prevara, koju neko podgreva iz ko zna kakvih razloga. Ne bi me začudilo da rade i obe strane. Nikad ne treba a’priori zauzimati jednu stranu, ma koja da je u pitanju. U takvim stvarima ne postoji crno/belo. Nema Jina i Janga. Samo istina. A do nje nećemo doći na žalost još mnogo godina. Tužno. Katarza i preobražaj jednog naroda ne počinje nametnutom istinom druge strane, koja često i nije istina. Ili nije istina u celosti. Dakle treba malo sačekati, mada je i ovo mnogo čekanja na istinu. A vreme je jedini pravedni sudija i još neko, ali ne bi da mešam veru u ovo. Srdačan pozdrav Vama i da nam podarite još mnogo divnih uloga.

  4. Glumac kaže baš u ovom tekstu da se radi o “političko – istorijskom doživljaju.” Sa politikom je moguća svaka zamisliva manipulacija a tek sa istorijom i to od kako postoji istorija kao naučna kategorija… Ispada da je samo njegovo viđenje jedino moguće u političko istorijskom kontekstu što je van svake logike i na kraju ličnog poštenja.. Ovde nije reč o sujeti jednog glumca već o jednostranom tumačenju istorijskog događaja.

Comments are closed.