Globalni napad, pogođeno više kompanija: Hakeri traže 70 miliona dolara za vraćanje podataka preuzetih tokom sajber napada…

0

Hakeri za koje se sumnja da su izvršili veliki napad zlonamernim softverom na više stotina kompanija širom sveta zatražili su kasno sinoć 70 miliona dolara za otključavanje pristupa podacima, navodi se u poruci na takozvanom “mračnom internetu”, prenosi Rojters.

Zahtev je objavljen na veb sajtu koji obično koristi kriminalna banda „REvil“, koja se dovodi u vezu sa Rusijom i spada među najopasnije tehnološke kriminalne organizacije.

Ova banda ima kompleksnu strukturu sa brojnim saradnicima, zbog čega je teško utvrditi ko govori u ime hakera, ali Alan Liska iz firme za tehnološku bezbednost „Rikordid fjučer“ kaže da je poruka „skoro sigurno“ stigla iz kruga glavnih ljudi „REvila“.

Grupa nije odgovorila na pokušaj Rojtersa da dobije komentar.

Napad koji je izvršen u petak spada među najdramatičnije u seriji sve većih hakerskih udara u poslednje vreme.

Kriminalci su se probili u sistem kompanije za informatičke tehnologije „Kaseja“ iz Majamija, a potom i do njenih klijenata. Usledila je lančana reakcija, pa su ubrzo paralizovani kompjuteri stotina kompanija širom sveta.