Veliko otapanje leda na Grenlandu dovodi Zemlju u opasnost od velikih seoba i migracija do sredine veka, uzrokovanih klimatskim promenama, upozoravaju ekolozi.

Zbog suša, poplava, požara i gladi, do 2050. godine će od 200 miliona do milijardu ljudi biti prisiljeno da napusti svoje domove, procenjuje međunarodna organizacija za migracije UN. Taj globalni egzodus može se pretvoriti ili u haos siromašnog dela čovečanstva ili u put do pravednijeg i održivijeg novog sveta, smatraju naučnici. 

Ekolozi pozivaju da se na vreme počne planiranje neizbežnog povlačenja iz priobalnih gradova, prenosi portal „Lajv sajens“. 

Na Grenlandu već ima dovoljno leda čije bi topljenje moglo da nivo mora poveća za 7,6 metara, što će biti razarajuće za priobalna područja širom planete, tvrdi okeanograf iz agencije Nasa Džoš Vilis.

Ekolozi upozoravaju da se na Grenlandu u jednom jednom danu otopilo čak 12,5 milijardi tona leda.

Na jednom od najvećih grenlandskih lednika „Helhajm“ primećeno je „jezero“ – ustanovljeno je da je sav okružen toplom vodom, što nije zabeleženo nikada ranije. 

„Helhajm“ je privukao veliku pažnju zbog toga što je već izgubio kilometre leda – tokom 2017. izgubio je površinu od tri kilometra, a prošle godine otkrivena je santa koja se odvojila od lednika. 

Promene na Grenlandu utiču na celu planetu, jer milijarde tona otopljenog leda podižu nivo mora u Australiji, Aziji, Evropi i SAD, preneo je N1.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.