Glišić napustio SPAS: “Šapić i ja se nismo usaglasili oko autonomije poslanika. Nadam se da ću dobiti mandat poslanika”

0
Printscreen/YouTube/N1

I pre zvaničnog ulaska poslanika u Skupštinu Srbije, Vladan Glišić je napustio Srpski patriotski savez (SPAS) Aleksandra Šapića, prenosi N1.

Glišič je u intervju za N1 naveo da je do razlaza došlo “jer se nisu slagali oko organizacije i da je mislio da će naglasak biti na autonomiji lokalnih organizacija i poslanika”.

On je takođe naglasio da se nada da će dobiti mandat poslanika i navodi da ako se to kojim slučajem ne dogodi, u parlamentu ne bi bilo opozicionog predstavnike iz Šumadije, nekog ko bi zastupao interese nezadovoljnih Šumadinaca.

Glišić smatra da je pojava SPAS-a na srpskoj političkoj sceni “dobra” i “da predstavlja osveženje”. Kako je rekao, tokom saradnje u toj organizaciji je upoznao sjajne ljude, a da je od Šapića dosta toga naučio.

“Nema ogorčenosti, razlog je bio konceptualni – jednostavno nismo se slagali kakav način organizacije SPAS-a treba da bude i rad u poslaničkom klubu”, rekao je Glišić.

“Kad dođe do toga da se oko razvoja organizacije ne slažete, svako treba da krene svojim putem”, dodao je Glišić.

Podseća da je “Narodna mreža” 2016. podržala Šapića na izborima za predsednika Opštine Novi Beograd.

“Okupili smo se oko ideje promene političkog sistema u Srbiji na pristojan, konstruktivan način i tom smislu je naša saradnja bila uspešna i to smo po rezultatima i pokazali”, rekao je Glišić.

“Ja sam lično mislio i tada, kako smo se dogovorili, da će tu naglasak biti na autonomiji lokalnih organizacija, na autonomiji poslanika, na svim onim elementima inicijative i slobode u radu koja je potrebna da bi se organizacija razvijala”, rekao je Glišić.

Kada se ušlo u predizborni proces, kaže, to je bila specifična situacija i centralizacija je tada normalna.

“Personifikacija kampanje je pokazala dobre rezultate, s obzirom na to da jedna nova organizacija nema mnogo resursa, a da je Šapić prepoznatljiv i sve je to u redu”, rekao je Glišić.

“I u ovim procesima pregovora o Vladi potrebno je malo centralizovati stvari, međutim kad sam saznao da će u celom mandatu biti tako, smatram da neće moći da se razviju ideje zbog kojih smo se mi okupili”, rekao je Glišić.

Smatra da, da bi se u punom kapacitetu razvijala jedna organizacija i da bi pokazala zašto se pojavila i zašto bi ljudi za njih glasali – mora da ima slobodu inicijative, od lokalnih odbora, do poslanika do stručnih saveta.

“Ako sve to centralizujete, sve će to biti ugušeno”, rekao je Glišić, koji dodaje da Šapić smatra da još traje stanje u kom treba centralizovano donositi odluke.

Na pitanje da li će u SPAS-u odluke donositi jedan čovek, kaže da je to pitanje za tu organizaciju, mada misli da to tehnički nije moguće.

“Procesi centralizacije nisu dobri, jer zakoče sve društvene procese i u političkim organizacijama. Problem u celoj Srbiji je jer imamo jednog predsednika, najjače stranke, koji o svemu odlučuje, i ako se borimo protiv toga onda moramo i drugi model političkog organizovanja da pokažemo”, izjavio je Glišić.

Kaže da ne zna o čemu su bili razgovori između predsednika Srbije i Šapića, tokom konsultacija, navodeći da je već tada izašao iz SPAS-a.

Na pitanje da li će biti poslanik, s obzirom na to da je peti na listi SPAS-a, kaže da se nada da će taj mandat dobiti.

“U ovom trenutku, kad pogledate sliku Skupštine, imate sliku da ne postoji nijedan opozicioni poslanik iz Šumadije, koji bi mogao da zastupa onaj deo Šumadinaca nezadovoljnih ovom vlašću, tako da kad ja ne bi imao taj mandat ne bismo imali opozicionog poslanika iz Šumadije”, rekao je Glišić, koji je odbornik u Aranđelovcu.

On je dodao da ne smatra da je mandat vlasništvo stranke, već predstavlja sponu između poslanika i građana.