Glečeri se munjevito tope: Jezero na Grenlandu “iscuri” za nekoliko sati

1
Foto: Profimedia

Jezero na površini debelog leda na Grenlandu za nekoliko sati nestane bukvalno tako što “iscuri” kroz duboke pukotine i taj fenomen će biti sve češći zbog klimatskih promena, prenosi ScienceAlert.

Ovu pojavu, naučnici sa Skot Polar instituta su posmatrali u realnom vremenu, kada su bili na glečeru “Store” na zapadu Grenlanda.

Sloj leda na Grenlandu može da bude debeo kilometar, a leti je uobičajeno da se deo površine otopi i stvori jezero. Ta jezera kada pronađu pukotinu u ledu, prošire je pod pritiskom i stvore veliku rupu, koja se spušta do dna ledene kape, kilometar niže.

Nekoliko dana posle njihovog dolaska na glečer, dve trećine jezera ili skoro pet miliona litara vode, nestalo je za pet sati i propalo u tlo. Na snimcima iz vazduha načinjenih dronom vidi se velika tamnoplava elipsa koja se sužava u manji svetloplavi krug manje dubine.

Glečer “Store” se pomeri 600 metara za godinu dana. Naučnici su videli da naglo pražnjenje jezera na neko vreme uvećava brzinu pomeranja glečera, s dva na oko pet metara dnevno. Voda koja prolazi ispod leda izaziva da se on brže pomera, piše N1.

Još više iznenađuje što je voda na nakoliko sati podigla ogroman sloj leda za 55 cm, kažu naučnici.

“Led debeo kilometar podignut je za pola metra, možete da zamislite koliki je pritisak za to potreban”, rekao je jedan od naučnika.

“Količina vode koja se prazni iz jezera može da se uvećava na novim lokacijama za koje dosad nismo znali”, upozorio je ovaj naučnik.

1 KOMENTAR

Comments are closed.