Glavni urednik Lanseta: Beskorisno i nekorektno kriviti Kinu za koronavirus

0
Screenshot BBC

Glavni urednik uglednog britanskog medicinskog časopisa Lanset Ričard Horton je u jučerašnjem intervjuu za CCTV naveo da da bi svet trebalo da sarađuje sa kineskim vlastima kako bi razumeo virus.

Horton je, kao i svi drugi širom sveta, svedočio tome kako različite zemlje imaju različite načine rešavanja epidemije. On je rekao da žali što je rasprava o pandemiji Kovida-19 interpretirana kao deo geopolitičke borbe naroda.

“Treba raditi zajedno kako bismo se suočili sa ovom pretnjom”, rekao je Horton i naglasio da međusobne optužbe ne mogu rešiti izazove ove pandemije, prenosi Kineski međunarodni radio.

Krajem januara, Svetska zdravstvena organizacija je već proglasila izbijanje Kovida-19 “hitnim pitanjem javnog zdravlja od međunarodnog značaja”. Međutim, glavni urednik časopisa Lenset rekao je da većina zapadnih zemalja nije iskoristila to vreme da preduzme efikasne mere za spašavanje života.

“Sjedinjene Države su izgubile čitav februar i početak marta”, rekao je Horton i dodao da je razočaravajuće videti američke političare koji veruju u teorije zavera i koji promovišu neproverene tretmane lečenja.

Horton je naglasio i da su privremene bolnice “jedan od najvažnijih elemenata” u kineskoj pobedi i suzbijanju Kovida-19 u Kini. “To je bio vrlo važan element vašeg uspešnog odgovora,” rekao je Horton za CCTV i naglasio da je to trebalo da bude važna lekcija iz koje su i druge zemlje mogle da nauče kako da se bore sa koronavirusom.