Glavni tužilac Haitija: “Traži da se za ubistvo predsednika optuži premijer”

0

(Beta-AP) – Glavni tužilac Haitija zatražio je danas od sudije koji vodi istragu da se premijer Ariel Anri optuži za ubistvo predsednika i pozvao zvaničnike da mu zabrane izlazak iz zemlje.

Ovo naređenje tužioca Port-o-Prensa dato je istog dana kada je on pozvao premijera Anrija da se sa njim sastane i da mu objasni zašto ga je ključni osumnjičeni u ubistvu predsednika zemlje Žovenela Moiza dva puta pozvao samo nekoliko sati posle ubistva.

“Ima dovoljno kompromitujućih elemenata da se sudi Anriju i da se traži podizanje optužnice”, napisao je u naređenju tužilac Bed-Ford Klod.

Tužilac je rekao da su pozivi upućeni u 4.03 i 4.20, 7. jula, i dodao da dokazi pokazuju da je osumnjičeni Žozef Badio (Joseph), bio u blizini Moizove kuće u to vreme.

Badio je nekad radio za ministarstvo pravde Haitija u vladinoj jedinici za borbu protiv korupcije dok nije otpušten u maju uz optužbe o kršenju etičkih propisa.

U dokumentu na dve strane tužilac Klod naveo je da su pozivi trajali ukupno sedam minuta i da se premijer Anri u to vreme nalazio u hotelu Montana u Port-o-Prensu. On je takođe rekao da je državni zvaničnik u tviter poruci prošlog meseca napisao da mu je Anri rekao da nikad nije razgovarao sa Badiom.

Predsednik Haitija ubijen je 7. jula u oružanom napadu na njegovu privatnu rezidenciju.