Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu ne krije: “Meta su bili civili…”

0

(Beta-AFP) – Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu 2015. godine izjavio je danas na suđenju da je napadnuta Francuska i da su meta bili civili i stanovništvo, ali da u tome nije bilo ništa lično.

Salah Abdelslam, jedini preživeli grupe naoružanih koji su 13. novembra 2015. godine ubili 130 i povredili nekoliko stotina ljudi u Parizu i okolini, obratio se na sudu u Parizu kao poslednji od 14 optuženih.

Sudija specijalnog suda zatražio je danas da svi optuženi daju “spontanu i sažetu izjavu”.

U velikoj sudnici vladala je olovna tišina dok su optuženi redom govorili.

Abdeslam, mirnim tonom je govorio oko pet minuta, navodeći da su “teroristi i džihadisti” zapravo muslimani i da oni predstavljaju “autentični islam”.

Suđenje koje je počelo 8. septembra, trebalo bi da traje devet meseci.

Napad je 13. novembra 2015. izvelo nekoliko naoružanih ljudi, a u blizini punog fudbalskog stadiona, ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana istovremeno su se digla u vazduh trojica bombaša samoubica.

Napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.