Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu ne krije: “Meta su bili civili…”

0
Pascale Gueret / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta-AFP) – Glavni optuženi za terorističke napade u Parizu 2015. godine izjavio je danas na suđenju da je napadnuta Francuska i da su meta bili civili i stanovništvo, ali da u tome nije bilo ništa lično.

Salah Abdelslam, jedini preživeli grupe naoružanih koji su 13. novembra 2015. godine ubili 130 i povredili nekoliko stotina ljudi u Parizu i okolini, obratio se na sudu u Parizu kao poslednji od 14 optuženih.

Sudija specijalnog suda zatražio je danas da svi optuženi daju “spontanu i sažetu izjavu”.

U velikoj sudnici vladala je olovna tišina dok su optuženi redom govorili.

Abdeslam, mirnim tonom je govorio oko pet minuta, navodeći da su “teroristi i džihadisti” zapravo muslimani i da oni predstavljaju “autentični islam”.

Suđenje koje je počelo 8. septembra, trebalo bi da traje devet meseci.

Napad je 13. novembra 2015. izvelo nekoliko naoružanih ljudi, a u blizini punog fudbalskog stadiona, ispred koncertne hale Bataklan za vreme koncerta i ispred mesta gde se nalazi nekoliko restorana istovremeno su se digla u vazduh trojica bombaša samoubica.

Napad se dogodio deset meseci posle terorističkog napada na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika Šarli ebdo (Charlie Hebdo) i na jevrejsku prodavnicu u pariskom predgrađu.

Redakcija Šarli ebdoa, koji je nastavio sa satirom i kritikom društva insistirajući da nema tabua, nalazi se sada na nepoznatoj lokaciji koja je stalno pod policijskim obezbeđenjem.

Odgovornost za sve napade je tada preuzela Islamska država.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite ime