Glas Amerike: Ne, Stejt dipartment nije čestitao Haradinaju odlazak u Hag

0
Tanjug/AP, File

Američki Stejt Dipartment reagovao je na odluku odlazećeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja da podnese ostavku i ode pred Sud uspostavljen da utvrdi odgovornost osumnjičenih pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) za zločine tokom i posle rata na Kosovu, piše Glas Amerike.

Tu reakciju službenog Vašingtona, koji je pozdravio Haradinajevu odluku, veliki broj medija u Srbiji preneo je kroz interpretaciju novinske agencije Tanjug – “S. Dipartment čestita Haradinaju što je odlučio da ide na sud”, navodi Glas Amerike.

U ovom tekstu se navodi da je Tanjug kao izvor te informacije citirao Glas Amerike, a tekst je preneo najveći broj pretplatnika agencije, kojih ima širom Zapadnog Balkana.

Međutim, Glas Amerike ističe da ni u jednom od svojih izveštaja, na srpskom i na albanskom jeziku, nije spomenuo “čestitanje”.

“Zdrav razum, profesionalni standardi i novinarska etika sugerišu da se za pozivanje na sud, u svojstvu osumnjičenog, ne čestita. U datom kontekstu, Stejt Dipartment je – diplomatskim rečnikom – jednostavno pozdravio Haradinajevu odluku o napuštanju premijerske funkcije radi stavljanja na raspolaganje sudu povodom sumnji o činjenju ratnih zločina”, piše Glas Amerike.

Glas Amerike dodaje da je moguće da je Tanjug pogrešno preveo tekst redakcije na albanskom jeziku.

“Ali pošto tekst nikada nije korigovan – objavljena ‘čestitka’, koju su preneli mediji u Srbiji sugeriše, za razliku od pozdravljanja odluke, bitno uveličava i menja karakter saopštenja Stejt dipartmenta, pakujući ga u narativ koji se promoviše u tabloidnoj štampi i medijima bliskim vlastima Srbije”, piše Glas Amerike.

Na bazi ove (ne)namerne, ali svakako pogrešne intertpretacije, dodaje Glas Amerike, novinari su dobili i komentar od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je Haradinaja nazvao američkim ljubimcem, a Vašington optužio za dvostruke standarde, zbog izostanka “čestitke” generalu Vladimiru Lazareviću koji je 2005. godine otišao u Hag.

Podsećanja radi, 28. januara 2005. godine kada je general Lazarević, šesnaest meseci posle optužnice pred Haškim tribunalom, odlučio da se dobrovoljno preda tom sudu, Glas Amerike je objavio da je “Stejt dipartment pozdravio odluku generala Vladimira Lazarevića da se preda i pozvao Vladu Srbije na dalje ispunjavanje njenih međunarodnih obaveza prema tom sudu”.