GIZ obeležio Dan devojčica – Rušenjem stereotipa o muškim i ženskim zanimanjima ka društvu jednakih šansi

0

Ni pol, ni prethodno iskustvo, ni strah od nepoznatog nisu prepreka kada pratite svoje snove – poručile su učenicama osnovnih i srednjih škola uspešne žene iz profesija koje i dalje važe za „muške“, u nizu događaja kojima je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ obeležila ovogodišnji Dan devojčica.

Ova manifestacija međunarodnog karaktera, ustanovljena na nivou Ujedinjenih nacija obeležava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu. Cilj je da se devojčice osnaže da prilikom odabira budućih profesija ne podležu stereotipima, već da u skladu sa svojim interesovanjima i sposobnostima biraju karijeru i u oblastima u kojima su žene manje zastupljene.

Povodom obeležavanja Dana devojčica, projekat Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, Inicijativa i dualno obrazovanje“ (DECIDE), u saradnji sa Centrom Inventiva, podržava srednje stručne škole koje učestvuju u ovom projektu u organizaciji susreta učenica sa uspešnim ženama koje mogu da im budu uzor i inspiracija u ostvarivanju ličnih i profesionalnih ciljeva. Učenice šest srednjih stručnih škola učesnica u projektu, ali i učenice završnih razreda osnovnih škola u Kragujevcu, Obrenovcu, Vlasotincu, Zaječaru, Nišu i Subotici imale su priliku da čuju iskustva uspešnih žena iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IKT sektora i zanatsko-tehničkih zanimanja. Nakon dve godine obeležavanja manifestacije isključivo virtuelnim putem, ove godine su organizovane i posete uživo, a zbog uskršnjih i prvomajskih praznika deo poseta je  planiran i u maju.

Jedno od zanimanja koje nije za žene tipično devojčice su mogle da upoznaju u kompaniji Wacker Neuson Kragujevac d.o.o. gde su razgovarale sa zaposlenima koje u ovoj firmi rade kao zavarivačice. „Kao nekom bez prethodnog iskustva, trebalo mi je dosta volje, truda i učenja kako bih savladala proces zavarivanja. Sada sam na poziciji trenera zavarivanja. Novim radnicima je često čudno kada ih žena uči ‘muškom’ poslu, ali ja smatram je ta podela na muška i ženska zanimanja prevaziđena i da postoje samo poslovi u kojima se pronalaziš ili ne“, sumirala je Marija Munić svoj put od zaposlene na obuci do zaposlene koja obučava buduće zavarivače.

Kako izgleda rad u jednom od najjedinstvenijih i najmodernijih radnih prostora, u opuštajućem i inspirativnom radnom okruženju u kome se vodi računa o timu i okolini, mogle su iz prve ruke da saznaju devojčice koje su posetile subotičku digitalnu agenciju Studio Present koja više od 15 godina uspešno posluje u oblasti razvoja kompleksnih web rešenja u kombinaciji sa marketingom i dizajnom.

O svojim karijernim putevima, značaju obrazovanja i potrebi da se ruše stereotipi u sferi  kako bismo stvorili društvo jednakih šansi za sve devojčicama su govorile i mašinske i elektroinženjerke, direktorka hotela, predsednica suda, preduzetnice i ostale uspešne žene koje su devojčicama predstavile mogućnosti, izazove i perspektive rada u oblastima u kojima žene nisu dovoljno profesionalno zastupljene.

Za početak maja planirane su i online sesije u kojima će se učenicama škola koje učestvuju u DECIDE projektu predstaviti uspešne žene zaposlene u nekima od najpoznatijih kompanija u IKT sektoru – „Nordeus“, „Learn Upon“ i „HTEC Group“.

Nemačka razvojna saradnja je kroz različite projekte koje realizuje GIZ od 2011. godine uključena u obeležavanje manifestacije Dan devojčica u kojoj je do danas učestvovalo preko 10000 devojčica i devojaka. Već dvanaestu godinu za redom Udruženje poslovnih žena Srbije (UPŽ Srbije) organizuje brojne aktivnosti u okviru obeležavanja manifestacije Dan devojčica u IKT sektoru  i dugogodišnji je partner GIZ-u u obeležavanju ovog događaja. I ove godine Udruženje je zajedno sa svojim članicama, ali i IKT i multinacionalnim korporacijama, i uz veliku institucionalnu podršku, u cilju osnaživanja devojčica realizovalo njihove posete kompanijama, kao i  sada već tradicionalno takmičenje „Uhvati ideju“.