Gilejn Maksvel proglašena krivom za podvođenje tinejdžerki Epstajnu: Neke od devojaka su imale svega 14 godina, zaradila je više od 30 miliona dolara…

0
(Beta/AP Photo/Dominique Mollard, File)

(Beta) – Britanska bogatašica Gilejn Maksvel proglašena je krivom za regrutovanje tinejdžerki koje je seksualno zlostavljao američki milioner Džefri Epstajn.

Suđenje je trajalo mesec dana, a četiri žene su iznele detalje o seksualnom zlostavljanju devojaka od kojih su neke imale samo 14 godina, tokom ’90-tih i početkom 2000-ih u Epstajnovim raskošnim kućama na Floridi, u Njujorku i Nju Meksiku, preneo je Glas Amerike.

Porota je većala punih pet dana pre nego što je proglasila Maksvel krivom za pet od šest tačaka optužnice.

Postoji verovatnoća da će provesti dugi niz godina u zatvoru, što je ishod koji odavno traže žene koje su se godinama borile da Gilejn Maksvel odgovara zbog svoje uloge u podvođenju Epstajnovih mladih žrtava – seksualnom zlostavljanju u kome je ponekad i sama učestvovala.

Odbrana je tvrdila da je Maksvel žrtva osvetoljubivosti i pokušaja da se tužiteljkama pruži osećanje pravde koje im je uskraćeno kada je njihov glavni krivac, Epstajn, izvršio samoubistvo pred početak suđenja 2019.

Tokom suđenja, tužioci su pozvali 24 svedoka da poroti opišu kako je izgledao život u Epstajnovim kućama.

Pokazani su i bankovni podaci iz kojih se vidi da je Epstajn uplatio 30,7 miliona dolara na račun Gilejn Maksvel, koja mu je godinama bila prijateljica, jedno vreme devojka, a kasnije radila za njega.

Međutim, u centru optužbe bilo je svedočenje četiri žene koje su rekle da su, kao vrlo mlade, bile žrtve Maksvel i Epstajna.

Maksvel (60) je odlučno odbacila optužbe preko svojih advokata. Ipak je dbila da preuzme rizik i izađe da svedoči, a sudiji je poručila: “Vlada nije dokazala svoj slučaj tako da nema razloga da svedočim”.

Suđenja koja se odnose na Epstajna i Maksvel još nisu završena. Maksvel treba da se sudi na osnovu dve tačke optužnice za davanje lažnog iskaza pod zakletvom.

Sudski procesi koje se odnose na optužbe za zlostavljanje se takođe nastavljaju, uključujući tužbu Virdžinije Džufri, koja tvrdi da je bila primorana da ima seksualni odnos sa princom Endrjuom kada je imala 17 godina. Endrju je porekao njene optužbe a veruje se da to suđenje neće skoro početi.