Francuski šef Gijom Iskandar osmišljava recepte za kuvanje kod kuće

0

Gijom Iskandar, francuski šef i dobitnik Mišelin zvezde, tvorac elitnog menija beogradskog restorana Langouste, već nedeljama obilazi prodavnice i osmišljava jednostavne, a opet posebne recepte za fina jela koja svako od nas može da pripremi u svom domu. Ovo je Gijomov način da nas pozove da ostanemo kod kuće, hranimo se zdravo, ali i da ne zaboravimo da uživamo u hrani.

-Gijomov recept za jagnjeću plećku-

Sastojci:

  • 6 šargarepa
  • 3 crna luka
  • Suvi začin
  • 4 mandarine
  • 1 limun
  • 120gr mocarele
  • 1l vode
  • 2.5 kg jagnjeće plećke
  • 100gr rena
  • 100gr lešnika
  • So, biber

Priprema:

Iseći jagnjetinu na manje komade i začiniti. Na vrelom ulju kratko propržiti meso, dok se ne stvori hrskava korica.

Šargarepu oprati, ispilirati i blanširati dva minuta. Luk očistiti i iseći na četvrtine. Mandarini pilerom skinuti koru.

U dublju posudu poređati komade mesa, šargarepu, luk, lešnik i koru od mandarine i naliti vodom. Posudu poklopiti i ubaciti u rernu, peći na 200C, 90 do 120 minuta.

Kada je meso gotovo, iz posude izvaditi meso i povrće. U ostatak vode u posudi dodati mandarinin i limunov sok i kuvati nekoliko minuta (dok se ne zgusne). Sos koristiti prilikom serviranja.

Servirati sa mocarelom i renom.

Tokom trajanja vanrednog stanja zbog korona virusa, kako bi što više olakšao ljudima boravak kod kuće Gijom će na instagram kanalu restorana Langouste @langousterestoran objavljivati recepte jednostavne za pripremu koje osmišljava ovim povodom. Naravno, sve uz haštagove #stayhome i #staysafe.

Prijatno!