“Get me Roger Stone”: Predsednikov prijatelj koji uvek igra na crno

Lista političara sa kojima je sarađivao duža je od liste njegovih podvala, iako to deluje nemoguće. Lobirao je za Regana, za Džordža Buša starijeg, za Boba Dola, za Trampov lanac kazina...

0
Foto: Beta (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

Kada je Rodžer Stoun gostujući u programu Foks njuza zahvalio Bogu što je pušten iz zatvora i što nije poslat da odleži 40-mesečnu kaznu, Tramp se sasvim sigurno nasmejao, pogledao se u ogledalo i podigao obrvu.

„Taj kovid zatvor bio bi veliki izazov za moje zdravlje“, rekao je Stoun. „Imam opstrukcije pri disanju i to bi me ubilo. Hvala Bogu i hvala predsedniku Trampu koji su mi spasli život.“

Tramp je tu verovatno već prestao da se smeje, malo zbog toga što je postao svestan da ga Stoun razlikuje od Boga, a malo i zbog toga što se setio da njegov prijatelj i bivši savetnik oduvek lepo laže.

Uostalom, zbog toga je i trebalo da služi kaznu od 40 meseci zatvora.

On je osuđen po optužbama za laganje pred Kongresom, uticanje na svedoke i opstrukciju pravde u istrazi o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. 

Ipak, Tramp je odlučio da mu omogući da se brani sa slobode.

Stoun je za Foks njuz govorio o lažovima, o onima koji podmeću, o prefriganim ljudima i prevarantima i tom prilikom je mislio na tužioce, na porotu, na sudije, dok se oni nezadovoljni ovim Trampovim potezom štale da je Stoun govorio o sebi. 

Rođen u Njuvoku, u Konektikatu, 1952. godine, u porodici koju je sam nazvao srednjom klasom, „plavim okovratnicima“, znao je da će njegov put ka vrhu biti i put ka paklu. Samo bez dobrih namera. 

Prvu prevaru organizovao je kao potpredsednik školskog parlamenta, kako bi smenio predsednika. Drugo lukavstvo realizovao je kada je na svoju listu stavio sve kvalitetne kadrove a nagovorio potpunog diletanta da se kandiduje protiv njega.

Volontirao je u kampanji Berija Goldvotera 1964, a osam godina kasnije napustio je koledž kako bi se priključio Niksonovom komitetu za reizbor. 

Američki mediji pišu da Stoun toliko voli Niksona da je njegov lik istetovirao na leđima. 

Lista političara sa kojima je sarađivao duža je od liste njegovih podvala, iako to deluje nemoguće. Lobirao je za Regana, za Džordža Buša starijeg, za Boba Dola, za Trampov lanac kazina…

Igrao bi na sve ili ništa, uvek na crno, kako mu je Nikson sa leđa šaputao.

Mnogo godina kasnije, ta mu se opklada isplatila.

I kada je optužen i kada je osuđen, znao je da od toga neće biti ništa jer možete da varate koliko volite ako vam je onaj kome plaćate pikslu prijatelj.

Makar to prijateljstvo “plaćali“ time što ga ponekad nazovete Bogom.