“Genocid nad Jermenima”, “teroristički napad” i osvajanje Džabrajila: Šta se događa u Nagorno Karabahu

0
(Beta/Ministry of Defense of Armenia via AP)

Borbe između zaraćenih strana u Nagorno Karabahu ušle su u 11. dan, a dosadašnji model se nije promenio – projektili i saopštenja uz teške optužbe lete na sve strane, a Rusija i Turska, svako na svoj način, pokušavaju da utiču.

Jermenski mediji navode da je azerbejdžanska ariljerija ponovo granatirala prestonicu nepriznate Republike Arcaha, Stepanakert u kojem je pogođene jedna dvospratnica, ali da nije bilo ljudskih žrtava, prenosi RTS.

Sa druge strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavio je snimak vojnika armije te zemlje kako lepe i kače državne zastave u Džabrajilu u Nagrono-Кarabahu.

Takve vesti u Bakuu su burno proslavili građani u dugoj koloni automobila.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan kaže da akcije Turske i Azerbejdžana liče na “teroristički napad” na Nagorno-Кarabah i da je to nastavak genocida nad Jermenima.

“Suočavamo se sa azersko-turskim međunarodnim terorističkim napadom”, rekao je Pašinjan za Skaj njuz i dodao da “za njega nema sumnje da je to politika kontinuiteta genocida nad Jeremenima i politike ponovnog uspostavljanja turskog carstva”.

Podsetio je na ubistvo više od milion Jermena od strane Osmanskog carstva od 1915. do 1923. godine.