Generalni štrajk Palestinaca u Izraelu, Jerusalimu i na Zapadnoj obali

0
Foto: Beta (AP Photo/Mahmoud Illean)

(Beta) – Palestinci u Izraelu, Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali odazvali su se danas pozivu na generalni štrajk u znak protesta zbog sukoba u pojasu Gaze.

Oni protestuju i zbog izraelske politike za koju mnogi aktivisti i neke organizacije za ljudska prava tvrde da predstavlja sistem aparthejda u kome se Palestincima poriče pravo koje imaju Jevreji, navodi Asošiejted pres.

Izrael odbacuje takve ocene, tvrdeći da građani te zemlje imaju ista prava, a za sukob krivi Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju koja vlada Gazom i optužuje je da huška na nasilje širom regiona.

Na štrajk su pozvali lideri palestinske zajednice u Izraelu koja čini oko 20 odsto od devet miliona stanovnika u Izraelu.

Poziv je prihvatila Palestinska uprava, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali, koja ima podršku Zapada.

Tamo su zatvorena ministarstva i škole. Većina kompanija se takođe odazvala štrajku i očekuju se protesti.

Jedan od organizatora štrajka Muhamed Barakeh, bivši poslanik izraelskog parlamenta, je rekao da Palestinci izražavaju kolektivni stav protiv “agresije” Izraela u Gazi i Jerusalimu te brutalne represije policije unutar jevrejske države.

U ponedeljak uveče naoružani ljudi su išli ulicama Ramale, gde je sedište Palestinske uprave, na Zapadnoj obali, pripremajući se za takozvani “dan gneva”, preneli su izraelski mediji.

Neredi su izbili i u gradovima u Izraelu gde živi mešano stanovništvo, Jevreji i Arapi.