Na štandu Generali Osiguranja, u Auli Novosadskog sajma, poljoprivredni proizvođači i ostali posetioci moći će da se upoznaju sa proizvodima osiguranja poljoprivrede, životinja, mehanizacije i domaćinstva, i sa ostalim proizvodima kojima mogu finansijski zaštititi sebe, svoju porodicu i proizvodnju.

Prilikom svečanog otvaranja Predsednik Izvršnog odbora, Dragan Filipović je izjavio: „S obzirom na to da je Srbija agrarna zemlja mi se trudimo da svake godine uvođenjem novih usluga i pokrića u oblasti osiguranja poljoprivrede poljoprivrednicima omogućimo miran san. Ono šta je još uvek problem u našoj zemlji jeste da 85% poljoprivrednih gazdinstava nije osigurano i mi svi zajedno kao industrija, zajedno sa državom, treba u velikoj meri da se angažujemo na građenju svesti o bitnosti osiguranja.“

Sajam je izuzetno značajan za povezivanje i razmenu iskustava državnih institucija, proizvođača, prehrambene industrije, osiguravajućih kompanija i banaka. Za Generali Osiguranje Srbija je i prilika da predstavi, na domaćem tržištu osiguranja, savremene tehnologije koje koristi u oblasti osiguranja poljoprivrede – aplikaciju za procenu šteta na usevima i plodovima, dron i mnoge druge.

Osnovne karakteristike aplikacije su: preciznija i efikasnija procena i obrada šteta na usevima i plodovima, definisanje lokacije oštećenih parcela, provera vrste useva i površina parcela, praćenje statusa obrade šteta i editovanje štete na elektronskoj mapi Srbije. Kao glavni benefiti korišćenja drona istaknuti su značajno povećanje transparentnosti, brzine i preciznosti utvrđivanja stanja useva i plodova pre osiguranja i nakon nastanka eventualnog oštećenja, kao i bitno smanjenje troškova sprovođenja osiguranja.

U Srbiji je osigurano oko 15% biljne proizvodnje i svega 5% stočnog fonda, što je daleko ispod proseka ekonomski razvijenih zemalja. Jedan od razloga za to je tradicionalno nepoverenje poljoprivrednika prema finansijskim institucijama. Generali Osiguranje Srbija želi da im pomogne da te predrasude prevaziđu.

Naš portfolio poljoprivrede (usevi + životinje) čini trenutno nešto preko 10.000 polisa godišnje, od čega su preko 85% polise useva, navode u ovoj kompaniji. Generali u osiguranju poljoprivrede grubo ima oko 35% tržišta. Inače procena je da je osiguranjem u Srbiji obuhvaćeno svega oko 12-15% površina koje se obrađuju, odnosno da je osigurano svega oko 5-10% stočnog fonda.

Ambijent u kome se obavlja poljoprivredna proizvodnja postaje sve više nepredvidiv, te se osiguranje nameće kao adekvatno rešenje, što je prepoznala i država koja pruža podršku poljoprivrednicima da se osiguraju u vidu značajnih subvencija.

Na povećanje broja osiguranih poljoprivrednika, naročito u Moravičkom, Zlatiborskom i Kolubarskom okrugu, trebalo bi da utiče uredba kojom su subvencije za osiguranu poljoprivrednu proizvodnju povećane sa 40% na 70%.

Poljoprivreda predstavlja dominantnu delatnost u Srbiji. Procena je da se poljoprivrednom proizvodnjom u Srbiji bavi oko 1,3 miliona ljudi, a udeo poljoprivrede u BDP-u je 6,5% u 2016. godini. Poljoprivredna proizvodnja se obavlja na oko 3,5 miliona hektara. Struktura biljne proizvodnje je raznolika, najzastupljenija je ratarska proizvodnja, ali je zastupljeno i voćarstvo, zatim povrtarstvo i vinogradarstvo.

Osiguranjem je obuhvaćeno svega oko 12% površina pod gajenim usevima, što je daleko ispod proseka u zemljama razvijenog sveta i EU. Poslednjih nekoliko godina država subvencioniše premiju osiguranja poljoprivrede sa iznosima koji variraju od godine do godine i trenutno iznose 40%, osim za područje triju upravnih okruga: Moravičkog, Kolubarskog i Zlatiborskog, gde je iznos subvencija 70% (prvi put su izdvojena ta tri okruga i prvi put subvencije za neku teritoriju iznose 70%).

Ove mere su dovele do određenog rasta tržišta osiguranja poljoprivrede, posebno kod fizičkih lica, dok se od povećanje subvencije za tri navedena okruga očekuje značajnija penetracija osiguranja u njima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.