Geneks kule proglašene kulturnim dobrom Beograda: “Urbani svetionik i najupadljiviji motiv Novog Beograda”

0
Printscreen/YouTube/Bosko Dimitrijevic

(Beta) – Stambeno-poslovni centar “Geneks”, proglašen kulturnim dobrom, je monumentalna građevina podignuta je na prilazu gradu iz pravca aerodroma, kao urbani “svetionik” i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada, saopštio je danas Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Centar “Geneks”, koji je Vlada Srbije u sredu proglasila kulturnim dobrom, građen je od 1970-1980. prema projektu arhitekte Mihaila Mitrovića.

Objekat čine dve kule koje su funkcionalno razdvojene na stambenu sa 30 spratova i poslovnu sa 26 spratova, a povezane u arhitektonsku celinu konstrucijom u vidu mosta.

U projektantskom smislu inovativnost se najviše ogleda u pojavi rotonde sa pokretnim podom, na vrhu administrativne kule koja je namenjena za restoran-vidikovac, prvi tog tipa u Evropi.

Poznat pod imenom i “Zapadna kapija”, u vreme građenja centar “Geneks” je predstavljao najvišu zgradu na Balkanu.

Posebno originalan detalj na savremenoj arhitekturi jeste oslikavanje fasada. Slikar Lazar Vujaklija uradio je murale na betonskim fasadama prizemlja zgrade Geneksa 1979. godine.

Centar “Geneks”, kako je naveo Zavod, predstavlja materijalni dokument perioda naglašene želje beogradskog urbanizma za ostvarivanjem visinskih rekorda i formiranjem upadljivih gradskih simbola.