“Gegao se kada opušten ide preko trpezarije i mlatarao rukama…”: Šta je o Mustafi Golubiću govorila njegova devojka

0

U Beču je 1927. godine izbila radnička pobuna koja će dobiti naziv “Julski ustanak”, Golubić je, naravno, imao svoje prste u tome, pa je bio i uhapšen, ali i “provaljen” kao ilegalac i komunistički agitator. 

Marjan Stilinović ovako opisuje Mustafu iz tog vremena: “Slušao sam ga i čini mi se da i sada čujem njegov duboki glas, gledam zanosno njegove crne oči i dugačke, uske prste kako pokretima orijentalca vadi i stavlja lulu među svoje fino rezane, senzibilne usne, odbija polako dimove i spušta katkad svoje teške kapke…”

Mustafina devojka Jelisaveta Mančić ga se ovako priseća: “On je ponekad ostavljao čudan utisak na mene. Njegovo geganje kada opušten ide preko trpezarije i mlataranje rukama su bile u stalnom raskoraku sa znanjem i ophođenjem uopšte… Imao je upadljivo široka ramena.”

Mustafu jnerviralo to što je kosa počela da mu se proređuje…

* Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara