Gde su mere ukinute sve je normalno, tamo gde su na snazi – nagli skok zaraženih: Priča o “američkom paradoksu”

0
Profimedia

Sjedinjene Američke Države se suočavaju sa paradoksom da trenutno nije zabeležen veći porast broja novozaraženih koronavirusom u mestima koja su počela da ublažavaju mere i ukidaju restrikcije, ali je došlo do porasta broja zaraženih u određenim područjima u kojima su mere ograničenja kretanja ostale na snazi, javlja Rojters pozivajući se na izjavu ministra zdravlja Aleka Azara, a prenosi N1.

“Još uvek vidimo veliki porast u nekim područjima koja su, zapravo, skoro pa izrazito zatvorena”, rekao je Azar u intervjuu za CNN.

“Dok u mestima koja se otvaraju ne vidim veliki rast slučajeva (zaraze)”, dodao je Azar.

Azar smatra da SAD postepeno moraju ublažiti mere ograničenja kretanja.

“Moramo se ponovno otvoriti, jer se ovde ne radi o zdravlju nasuprot ekonomiji”, rekao je Azar i dodao da će nastati ozbiljne posledice za zdravlje ako ne dođe do otvaranja.

Američki ministar zdravlja je napomenuo da odluke o ukidanju restrikcija treba da donose niže i loklane instance, a ne savezna vlada jer, kako je ocenio, “ne postoji jedinstveno rešenje što se tiče otvaranja”.

Azar je takođe naveo kako postoje brojni slučajevi u kojima se, bez obzira na mere, mogu videti ljudi koji se neodgovorno ponašaju, ocenivši da je to “deo slobode” koja postoji u SAD.