Prošlo je godinu dana od kako je tinejdžerski fudbalski tim, u pratnji svog trenera, ušao u turističku pećinu na severu Tajlanda i tu ostao zarobljen.

Izašli su 18 dana kasnije nakon složene operacije spašavanja koju je pratio ceo svet.

Strahovalo se da su dečaci, koji su na izlet krenuli 23. juna 2018. mrtvi dok dvojica britanskih ronilaca nisu 2. jula savladala niz uskih poplavljenih puteva i koridora i pronašla ih žive.

Za njima krenule podzemne vode, posledica obilnih sezonskih kiša, i poplavile podzemni kompleks.

Nakon dramatične trke s vremenom zbog straha od novih poplava, svi dečaci spašeni su do 10. jula i postali su svetske zvezde.

Nakon razmatranja nekoliko opcija odlučeno je da će dečake i trenera sedirati, obući im punu ronilačku opremu i izvući ih. Ronioci su ronili tako da su dečake držali pod sobom. Zbog uskih, ali dugih prolaza mogli su ići samo jedan po jedan pa je trener spašen poslednji, tri dana nakon spašavanja prvog dečaka.

Dečaci, koji uglavnom i dalje žive istim životom u siromašnom gradu Mae Saiju, ipak ne smeju da govre o svom iskustvu sa novinarima. Nakon spašavanja su potpisali filmski ugovor s Netflixom, proputovali svet, a njihova priča je već dobila i knjiški oblik i nekoliko dokumentarnih filmova.

Koliko su dečaci i trener dobili za ekskluzivne ugovore s Netflixom, nije poznato, ali kruže glasine da se radi o 100.000 dolara po osobi.

Njihovi prijatelji iz školskih klupa kažu da ih to nije nimalo promenilo.

Danas igraju fudbal za novi klub Ekapol, koji je u međuvremenu osnovao njihov trener Ek, koji je konačno ispunio san da vodi svoju fudbalsku školu.

Mnogi od trinaest ronilaca koji su izvlačili dečake i trenera bili su tajlandske “mornaričke foke“, ali nekima koji su stigli iz Britanije i Australije kako bi pomogli u akciji, i ronjenje samo hobi.

Jedina žrtva cele operacije bio je tajlandski ronilac Saman Gunan koji je ostao bez kiseonika tokom pripremne operacije izvlačenja dečaka. Njegov spomenik danas je nedaleko od ulaza u pećinu.

„Nismo junaci“, rekao je britanski ronilac Vernon Unsvort i dodao da su samo radili svoj posao.

„Samo smo odradili posao koji su od nas zatražili. Trinaest više nije nesrećan broj.“


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.