“Gde ste bili 15, ili pre 30 godina? Tad bi Aston Vila, Hamburg, Crvena zvezda i PSV pravili Superligu…”

0

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandar Čeferin rekao je danas da klubovi osnivači Superlige još imaju vremena da se predomisle.

“Ima još vremena da promenite svoje mišljenje”, poručio je Čeferin na kongresu UEFA, obraćajući se vodećim ljudima 12 klubova osnivača Superlige Evrope.

„Hteo bih da se obratim vlasnicima engleskim klubova. Gospodo, napravili ste veliku grešku. Neki kažu da je pohlepa, drugi to nazivaju beščašćem, arogancijom… To na kraju dana nije ni bitno. I dalje imate vremena da promenite mišljenje, svi prave greške, engleski navijači zaslužuju da ispravite grešku“, započeo je Čeferin.

Na Kongresu UEFA koji je održan ovog utorka poručio je klubovima šta misli o ovoj temi.

“Gde je bio Mančester junajted u deceniji pre no što je ser Aleks Ferguson stupio na scenu. Sećate li se? Gde je bio Juventus pre 15 godinaa? Koliko znam u Seriji B. Da su klubovi koji su dominirali evropskim fudbalom pre 30 ili 40 godina odlučili da prave Superligu, kako bi ona izgledala? Bili bi tu Notingem Forest, Aston Vila, Hamburg, Steaua, Porto, PSV i Crvena zvezda. To je bio evropski krem tada. To bi bila Superliga. Ali fudbal se menja. A neki to ne razumeju. Vide samo promene na bankovnim računima“, rekao je Čeferin.

Objasnio je i kako je Evropska kuća fudbala uticala na ove klubove.

“Ti klubovi koji misle da su sada nedodirljivi bi trebalo da se sete odakle su došli. Trebalo bi da shvate da ako su evropski giganti danas to je delom i zbog UEFA koja više od 60 godina brani ideju da se takmičenje zasniva samo na sportskim rezultatima. Bez UEFA ko zna gde bi bili“.

Na kraju, nekoliko reči o reformama unetim u Ligu šampiona.

„Neće biti vikend mečeva. Takmičenje će ostati otvoreno za sve. Biće više utakmica i više šansi za male klubove da odu dalje. Uefa ostaje glavna, ali će povećati učešće klubova. U najkraćem, savršeno izbalansirana ambicija. Albert Kami je rekao: balans zahteva trud i hrabrost u svakom društvu. Društvo koje ima takav balans je društvo budućnost. Mi gradimo budućnost fudbala, dok par sebičnih ljudi pokušava da ubije prelepu igru… U vremenu krize, ljudska biće mogu da biraju između dve opcije: sopstevni interes ili solidarnost. Mi smo izabrali solidarnost. I to je dobar izbor“, zaključio je Čeferin.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-483-od-15-aprila/