Gde Srbi čuvaju novac i da li je kuća sigurno mesto za štednju

  0

  „Četrdeset provala u 24 časa na teritoriji jedne beogradske opštine“ „Provalnici za noć obili 30 kuća, „Provalnici uhapšeni neposredno nakon pljačke na Novom Beogradu“, „Mladić za jednu noć opljačkao 10 kuća u Mirijevu“, samo su neki od naslova koje smo mogli da pročitamo u medijima. Da li je zaista pametno čuvati novac kod kuće?

  Godinama unazad generacije uče od starijih da je jedna od odlika srpskog naroda čuvanje ušteđevine u kući. Ova navika usađena nam je od malih nogu jer smo svi makar jednom imali priliku da vidimo roditelje, baku ili deku prilikom traženja najboljeg mesta za sakrivanje novca.

  To su obično mesta koja mogu lako biti meta lopova, kao što su dušek, komoda ispod TV-a, u kuhinji pored posuđa, odnosno u našem narodu poznato kao čuvena „slamarica“. Tradicionalno, Srbi preferiraju dostupnost „živog“ novca u kući izbegavajući da ga ostavljaju u banci, međutim savremeno doba je ipak donelo mnogo isplativije i bezbednije načine čuvanja novca.

  I dalje, istraživanja pokazaju da građani Srbije čuvaju u „slamaricama“ oko 3,5 milijardi evra. Takođe, podaci prodavaca sefova i bezbednosne opreme govore o tome da ljudi sve češće kupuju brave, kamere i alarme, kao i sefove koji se postavljaju iza slika na zidu ili iza štekera. Sve ovo dovodi do zaključka da građani, iako misle da je njihova kuća najsigurnije mesto za čuvanje novca, ipak žele da se zaštite od mogućih provala kao i da su spremni da za te aktivnosti izdvoje pozamašene sume novca.

  Ekonomisti savetuju da je mnogo sigurnije da sredstva budu na računu, jer na taj način novac ipak cirkuliše a na oročeni iznos na duži vremenski period je moguće zaraditi određeni iznos novca. Ključni parametri koji određenu banku čine pogodnom za štednju su sigurnost, solventnost, likvidnost, savremenost, pouzdanost, dostupnost i fleksibilnost depozita, ali i različiti tipovi štednje prilagođeni planovima i potrebama građana.

  Kada donesete odluku da štedite u banci, bitno je da ne „jurite“ za najvećom kamatom već i da dobro „izvagate“ koji je proizvod  banke najviše prilagođen vašim potrebama. Samim tim, potrebno je informisati se o vrstama štednje. Postoji štednja po viđenju ili oročena sa različitim modelima isplate kamate. Oročena štednja može biti sa standardnim oročenjem sa pripisom kamate po dospeću ali postoje i posebene varijante u zavisnosti od izbora valute: sa mesečnom isplatom kamate, isplatom kamate unapred, sa stepenastim modelom obračuna kamate i sa slojevitim modelom isplate kamate.

  Koju god vrstu štednje da odaberete, budite sigurni da je vaš novac u sigurnim rukama i zato uvek birajte sigurno mesto za vašu štednju, i banku koja je domaća i jaka.