“Gde si, matori…”: Udaranje laktovima, mahanje, naklon… Kako koronavirus menja način na koji se pozdravljamo?

0
Profimedia

Kada je nemačka kancelarka Angela Merkel pružila ruku Horstu Zehoferu, ministru unutrašnjih poslova u njenoj vladi, ovaj je samo odmahnuo. Odbio je rukovanje sa “šeficom”.

U redovnim uslovima ovo bi bio čin krajnjeg nevaspitanja, ali u situaciji visokog rizika od širenja koronavirusa upravo ovo je bilo nešto što spada u “poželjno ponašanje”. Angela Merkel se nije naljutila. Naprotiv, čak je gestikulacijom pokazala da se slaže sa ministrom.

Koronavirus prosto menja etikeciju i pravila socijalne interakcije, o čemu je pisao i britanski Gardijan u analizi kako se ponašaju evropski državnici u vanrednim uslovima.

Rukovanje, posebno poljupci u obraz, grljenje, sve ono što je bio deo naše svakodnevice nisu više tako prihvatljivi.

U Italiji je Anđelo Boreli, specijalni komesar za koronavirus, izjavio da ekspresivna priroda naroda u Italiji doprinosi širenju virusa-

Francuski ministar zdravlja Olivije Veran je javno savetovao ljudima da izbegavaju grljenje i ljubljenje, iako je francuski predsednik Emanuel Makron viđem kako se dva puta ljubi u ibraz sa italijanskim premijerom Đuzepeom Konteom tokom samita u Napulju.

Higijena ruku je najvažnija.

“Nauka kaže da je rukovanje odvratno”, rekla je za Gardijan Niki Milner, direktorka medicine na “Anglia Ruskin unioverzitetu”. Ona je istakla da istraživanja pokazuju da u proskeu na rukama nosimo 3.200 bakterija od 150 različitih vrsta. Prosečno, čovek se tokom života rukuje 15.000 puta.

Rukovanjem se prenosi duplo više bakterija nego, na primer, pozdravom pesnicama ili “bacanjem koske”.

“Ako se rukujete, uglavnom ćete ukrstiti palčeve, a kada se smanji površina kontakta smanjuje se i broj mikroorganizama koji dolaze u kontakt i potencijalno se prenose na drugu osobu. To je sve pitanje verovatnoće”, rekla je ona.

“Japanski naklon ili tajlandski način odavanja poštovanja kada se dlanovi spoje kao u molitvi su mnogo zdraviji”, dodala je ona. “U Etiopiji se dodirnu laktovima, a potom se udare suprotnim ramenima.”

Naravno, ovaj način pozdravljanja teško može zaživeti u Evropi.

“To bi zahtevalo suviše veliku kulturnu promenu.”

Inače, dirketorka SZO za pandemske zaraze je na Tviteru podržala “zdravije načine pozdravljanja”.

Mahanje sa distance je najzdravije.