Gradnja gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske, od čega zavisi snadbevanje Srbije ruskim gasom, još nije počela, iako je planirano da radovi startuju ovog meseca jer je cela stvar zastala na sudu, piše Politika.

Italijansko-saudijski konzorcijum „Arkada“, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu jer se smatra oštećenim, pogotovo posle saznanja da je bugarska strana spremna da novoizabranom konzorcijumu za razvoj gasa „Bugarska“ spusti cenu za 31,5 odsto od prvobitno ponuđene, piše list.

Direktor bugarskog operatera gasa Vladimir Malinov je početkom juna najavio da će se gradnjom gasovoda preko Bugarske baviti novi konzorcijum za razvoj gasa „Bugarska“.

Prvo ročište po tužbi italijansko-saudijskog konzorcijuma očekuje se tokom septembra zbog čega nije realno očekivati da će prve količine gasa sa „Turskim tokom“ preko Bugarske i Srbije poteći pre kraja ove godine.

Izvor Politike kaže da će se Srbija, ako Bugarska iz bilo kojih razloga odustane od projekta, snadbevati iz najvećeg gasnog skladišta „Baumgarten“ u Austriji i preko Mađarske dobijati gas, samo je pitanje po kojoj ceni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.