Gde ima dima, ima i vatre: Vjosna Osmani ponovo o mogućem grčkom priznavanju Kosova

0

(Beta) – Ministar spoljnih poslova Grčke, Nikos Dendias rekao je danas u Prištini da se Grčka neprestano zalaže za liberalizaciju viznog režima i da će podržavati i pomagati Kosovu na evropskom i evroatlantskom putu.

Grčki šef diplomatije danas se u Prištini susreo sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu, premijerom Aljbinom Kurtijem i ministarkom inostranih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gervalom Švarc.

Kako je saopšteno, kosovska predsednica je naglasila da su odnosi dve zemlje dobri i da će priznanje Kosova od strane Grčke dalje produbiti “bilateralne i multilateralne odnose dve zemlje”.

U tom kontekstu, Osmani je istakla važnost učešća Kosova u evroatlantskim sigurnosnim mehanizmima.

Kosovska predsednica je takodje naglasila potrebu za povećanjem trgovinske i ekonomske razmene, kao i saradnje u oblasti turizma i kulture.

Tokom susreta sa šefom grčke diplomatije premijer Kurti se zahvalio ministru Dendiasu na ulozi grčke spoljne politike prema Kosovu i posvećenosti članstvu Kosova u medjunarodnim organizacijama, kao što je to bio slučaj sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, gde je “grčki glas” bio presudan za pristupanje, ali i za glasanje za prijem u Evropsku centralnu banku, Frankofoniju i Venecijansku komisiju.

“Ministar Dendias izrazio je volju i spremnost grčke države da intenzivira ekonomsku i trgovinsku saradnju sa Kosovom i za nove investicije. S obzirom na zajedničku istoriju i geografiju regiona, grčki ministar spoljnih poslova rekao je da je Grčka veoma zainteresovana za povećanje kulturne saradnje sa Kosovom. Takodje ga je zanimalo da sazna o napretku novog procesa dijaloga”, navedeno je u saopštenju.

Premijer Kurti je izjavio da će sastanak u Briselu biti posvećen sledećem dijalogu koji treba da bude “principijelan” i na njemu će se Kosovo tretirati kao “ravnopravna strana”.

Kurti je ponovio zahtev za priznavanje nezavisnosti Kosova od Grčke i naglasio važnost liberalizacije viznog režima za gradjane Kosova.