Bivši direktor Infektivne klinike КCS i član Кriznog štaba za borbu protiv koronavirusa Mijomir Pelemiš rekao je za RTS da su rezultati borbe protiv kovida 19 u Srbiji sasvim dobri i da se pokazalo da je uvođenje svih mera bio dobar potez jer bi inače rezultat bio mnogo gori.

Mijomir Pelemiš je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio da je od početka epidemije govorio da je tragedija kada samo jedan čovek umre, ali ističe da bi bilo na hiljade mrtvih da nisu preduzete sve mere.

Rekao je da bi on voleo da je za ovaj vikend važila zabrana kretanja kao i za prošli jer, iako je većina građana svesna, postoji jedan broj onih koji krše pravila.

„Pitanje je kolika će biti naša odgovornost. Čini mi se da situacija nije takva da možemo da se opustimo“, naveo je Pelemiš i dodao: „Nije gotovo. Ovo je samo početak kraja epidemije.“

Na pitanje da li novi virus može da odnese više života od španske groznice, Pelemiš je rekao da ne može jer je medicina mnogo napredovala i da su bolnice tehnički opremljenije, kao i da postoje novi lekovi.

Napomenuo je da ne bi trebalo ukidati meru zabrane socijalnog distanciranja, ističući da je možda bolji izraz fizičko distanciranje. Dodaje i da je potrebno nositi maske i rukavice.

„Ako se budemo okupljali, to je sigurno rizik za širenje infekcije. Toga se ja najviše plašim“, rekao je Pelemiš i naveo da, kuda god je krenuo, video je više od dvoje ljudi zajedno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.