Gde će se sve ulaziti sa digitalnom kovid potvrdom: Crna Gora uvela nove epidemiološke mere

0

 (Beta) – Crnogorska vlada pooštrila je epidemiološke mere koje će biti na snazi od 25. septembra do 8. oktobra.

Po novim merama za suzbijanje širenja koronavirusa Nacionalna digitalna kovid potvrda biće uslov za ulazak u poslovne centre, poslovne zgrade u okviru kojih posluju više od tri privredna subjekta, objekte koji se bave trgovinom neprehrambene robe, a čija površina prelazi više od 1.000 metara kvadratnih.

Do sada je potvrda bila uslova za ulazak u tržne centre i unutrašnjost ugostiteljskih objekata.

Nacionalna digitalna kovid potvrda izdaje se odmah posle primanja druge doze vakcine i od toga trenutka će biti validna, odnosno – više ne mora da se čeka 14 dana od kompletne vakcinacije, kazao je danas direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić na pres konferenciji.

Galić je najavio da će za 14 dana, od 9. oktobra, Nacionalna digitalna kovid potvrda biti neophodna i za ulazak u objekte koji se bave prodajom i prehrambenih proizvoda, a koji imaju površinu od hiljadu i više metara kvadratnih.

Nacionalna digitalna kovid potvrda je validna samo ukoliko osoba ispunjava jedan od propisanih uslova: da je u potpunosti vakcinisana, nezavisno od toga koliko je dana prošlo od revakcinacije, da poseduje negativan PCR test na kovid-19 koji nije stariji od 72 sata ili pozitivan PCR test koji je stariji od 14 dana i nije stariji od 180 dana, ili da poseduje negativan brzi antigenski test koji nije stariji od 48 sati.

On je rekao da su svi preminuli u poslednje vreme od posledica kovida-19, mladji od 40 godina, bili nevakcinisani protiv te bolesti.

Rekao je da je devet od deset preminulih kovid pacijenata bilo nevakcinisano.

Svaki drugi odrasli gradjanin primio je makar jednu dozu vakcine protiv kovida-19, a oko 45 procenata je u celosti vakcinisano, kazao je Galić.

“To je dobar rezultat s obzirom na to da je otpor prema vakcinaciji rastao godinama u Crnoj Gori”, rekao je on.