Sagrada familija, najpoznatija katedrala u Barseloni i simbol tog grada, konačno je postala objekat sa građevinskom dozvolom.

Gradske vlasti u Barseloni su, 137 godina posle polaganja kamena temeljca, izdale potrebne dokumente, pa će radovi biti nastavljeni, piše BBC.

Do danas je ostalo nejasno kako ova katedrala, koju je projektovao slavni španski arhitekta Antoni Gaudi, nije imala dozvolu. 

Zbog ovog propusta prošle godine nadležni u crkvi su morali da pristanu na dogovor sa gradskim vlastima koji je podrazumevao plaćanje kazna od 41 miliona dolara. 

Sada se svi nadaju da će radovi biti završeni do 2026. kada ističe dobijena dozvola, a ovaj rok poklapa se i sa stogodišnjicom Gaudijeve smrti.

Zbog ovog propusta prošle godine nadležni u crkvi su morali da pristanu na dogovor sa gradskim vlastima koji je podrazumevao plaćanje kazne od 41 miliona dolara.

Crkvena fondacija koja upravlja katedralom plaćaće gradu godišnje rate od 5,2 miliona dolara.

Dogovorom se konačno ispravlja istorijska anomalija u našem gradu, rekla je Žanet Sans, članica gradskog veća Barselone zadužena za urbanizam. 

Katedralu godišnje poseti oko 4,5 miliona turista. 

Radovi koji bi trebalo da budu gotovi za sedam godina zasnivaju se na Gaudijevim gipsanim modelima katedrale, kao i kopijama originalnih crteža koji su uništeni u požaru 1930-tih godina.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.