Gasovod Turski tok pušten u rad, Vučić kaže da će se Srbija spojiti na njega u maju ili septembru

1
Foto: Tanjug-AP

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad gasovod Turski tok simboličnim okretanjem ventila postavljenog na sceni, a na bini su im se pridružili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov, preneo je N1.

Putin je ocenio da je otvaranje gasovoda Turski tok važan ne samo za Rusiju i Tursku, već i za ostale države južne Evrope.

“Puštanje u rad gasovoda potvrđuje da partnerska saradnja Rusije i Turske donosi rezultate”, poručio je Putin na ceremoniji.

On je podsetio da već tri decenije Rusija isporučuje 24 milijarde kubnih metara gasa Turskoj, a sada će kroz dve cevi gasovoda dolaziti oko 16 milijardi kubika.

“Nažalost, nalazimo se u regionu u kojem je ozbiljna situacija, ali Turska i Rusija pokazuju drugačiji primer i sarađuju u interesu naroda obe zemlje i Evrope”, rekao je Putin.

Veliki deo gasa je predviđen za tursko tržište, a jedan krak koji se još gradi trebalo bi da u budućnosti tim energentom snabdeva i zemlje Evrope, odnosno Evropske unije.

“Turska će dobijati 15,7 milijardi kubnika gasa godišnje, zahvaljujući puštanju u rad gasovoda Turski tok”, izjavio je turski ministar energetike Fatih Donmez na zvaničnoj ceremoniji.

Nove dve cevi bi Tursku trebalo da opskrbljuju sa 15,75 milijardi kubika gasa, a kapacitet gasovoda je 31 milijarda kubnih metara godišnje.

Gasovod je dug 930 kilometara i jednim delom ide ispod Crnog mora.

Na ceremoniji su se video-linkom uključili i radnici na dve strane gasovoda, iz Rusije i Turske.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da očekuje da će se Srbija spojiti na Turski tok u maju ili septembru 2020. godine i ocenio je i da će Srbija tranzitom gasa kroz Turski tok za 10 do 12 godina vratiti sav novac koji je u njega uložila.

Vučić je nakon otvaranja Turskog toka u Istanbulu kazao da će realizacija tog projekta obezbediti napredak industrije, privrede, kao i jeftinije gorivo i energetsku bezbednost.

Naveo je da će Turski tok u Srbiji imati kapacitet 13 milijardi kubnih metara i dodao je da će se iz Srbije, pored Mađarske, račvati i ka Bosni i Hercegovini i drugim zemljama Balkana.