Gasovod Balkanski tok pušten u rad kroz Srbiju: “Presudno za dalji razvoj zemlje. Uskoro značajno sniženje cene priključka na gas…”

1
Foto: Profimedia

Magistralni gasovod “Balkanski tok”, kojim se doprema ruski gas preko Turske i Bugarske, a koji se proteže u dužini od 403 kilometara od Zaječara do Horgoša, zvanično je pušten u rad jutros u Gospođincima, kod Žablja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rano jutros otvorio novi gasovod u Srbiji i najavio da će za deset ili petnaest dana biti izneti predlozi za “značajno sniženje cene priključka na gas za domaćinstva u Srbiji”.

„Ovo je od presudnog značaja za dalji razvoj Srbije. Ovo je za nas od ogromnog značaja, za industriju i napredak srpske privrede i za sve stanovnike naše zemlje“, rekao je Vučić.

Precizirao je da gas preko tog gasovoda Srbija dobijati po ceni do 155 dolara po kubnom metru, uz mnogo niže troškove transporta, nego što je to bilo preko drugog gasovoda, preko koga se do sada snabdevala i podsetio da je za dopremanje gasa preko Ukrajine i Mađarske u Srbiju naplaćivano dodatnih 30 dolara, plus 18 dolara za razvoz po teritoriji države.

„Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati između 12 i 14 dolara“, ukazao je Vučić i dodao da su to značajne uštede.

Predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić je rekao da je u pitanju istorijski dan za našu zemlju, jer to garanutuje energetsku bezbednost i stabilnost, “tako da neće biti ni u  jednom trenutku dovedeno u pitanje naše snabdevanje gasom”.

“Radili smo na ovome veoma predano poslednih desetak godina, predsednik države Aleksandar Vučić i ja smo na stotine puta razgovarali o tome. Sećate da sam ja bio premijer kada smo bili spremi da započnemo radove da se završi ‘Južni tok’, ali je to Bugarska stopirala pod pritiskom Evropske unije što je za nas  bio veliki bezbednosni izazov, odnosno bilo je dovedeno u pitanje snabdevanje gasom”, rekao je Dačić.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko saglasio se da je izgradnjom ovog gasovoda obezbeđena energetska bezbednost Srbije.

„Završen je najvažniji deo jednog od globalnih projekata naše zajedničke saradnje. Ovaj gasovod obezbediće stabilnost i samoj Srbiji. Daće mogućnost za dalji razvoj unutrašnje infratsrutkure i potpuno će biti obezbeđena energetska stabilnost i bezbednost i stabilnost isporuke energenata“, rekao je Bocan-Harčenko.

Ukazao je da se izgradnja gasne infrastrukture potpuno uklapa u smernice privrednog razvoja Srbije.

Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je rekao da će danas u Srbiju kroz novi gasovod biti pušteno do šest miliona metara kubnih gasa, navodeći da će se Srbija iz ovog gasovoda snabdevati sa tri tačke, a to su Paraćin, Pančevo i Gospođinci.

„Sa smanjenjem transporta kroz Ukrajinu smo sigurni da su rasprodati 100 odsto svi transportni kapaciteti i u Srbiji i u Bugarskoj i u Mađarskoj, to znači da će gas iz ovog gasovoda trebati Evropi“, rekao je Bajatović.

Gasovod „Turski tok“, čiji je deo magistralni gasovod kroz Srbiju, projekat je ruskog „Gasproma“ i turskog „Botaša“, koji bi trebalo da obezbedi stabilno snabdevanje gasom Turske, južne i jugoistočne Evrope, a dug je ukupno 930 kilometara, sa kapacitetom od 31,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Prvi krak prolazi kroz Tursku, dok drugi krak ide ka Bugarskoj, Srbiji i Mađarskoj. Srbija i Bugarska taj deo gasovoda nazivaju „Balkanski tok“.

Kapacitet svakog kraka je 15,75 milijardi kubnih metara gasa, a ova količina energije dovoljna je da zadovolji potrebe 15 miliona srednjih domaćinstava.

Radovi na deonici gasovoda kroz Srbiju počeli su u maju 2019. godine, kao zamena za „Južni tok“ od koga se 2014. godine odustalo zbog političkih pritisaka EU na Rusiju.

U početku će u cevima primarno biti ruski gas, ali će u budućnosti biti moguće snabdevanje i iz drugih izvora.

Gasovod je dvosmeran, što podrazumeva da Srbije energent prima iz Bugarske i iz Mađarske.

Investitor je „Gastrans“, zajedničko preduzeće „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“.

Očekuje se da gasovod pomogne da Srbija unapredi svoju energetsku bezbednost, a stvaraju se preduslovi i da cena gasa bude povoljnija za privredu i stanovništvo.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

1 KOMENTAR

  1. „Samo na to smo trošili 48 dolara, a sada će to koštati između 12 i 14 dolara“, ukazao je Vučić i dodao da su to značajne uštede.” Ето колико су нам наши “партнери”, Украјинци и Мађари, наплаћивали транзит, скоро па четири пута више. И тада се знало да је то нереално, али смо били уцењени, и у томе је један од значаја овог гасовода, што нас ослобађа даљег пљачкања по основу транзита, а уједно нас чини транзитном земљом за даљи пренос гаса. Па сада нека изволе,… И само нека неко не помисли да је овај крак од Бугарске пошао ка Србији, јер су то Американци инсистирали.

Comments are closed.