“Gasi to! Šta slušate te ludake”: Kako su klinci počeli da slušaju staru muziku zbog serije “Stranger Things”

0

Ima ono kad stariji popuju mlađima “Gasi to! Kakva vam je to muzika, šta slušate te ludake!” i oduvek je bila ta priča kako je u “njihovo vreme bila bolja muzika” i ovo sad “ništa ne valja”. Ali ni ta priča više ne stoji. Pogotovo od kako su neke serije popularne među mladima i Z generaciji, od 10 do 25 godina, isporučile neke od najvećih hitova proteklih decenija. I klincima se svidela ta stara muzika. I slušaju je, dok stariji fanovi ne razumeju “kako ne znaju ko je Kejt Buš!?”

Kako bi inače znali ko je Kejt Buš, koja ovih dana opet “kida” top liste najslušanijih pesama i to sa hitom starim 37 godina da nedavno nije izašla četvrta sezona Netfliksove serije “Stranger Things” u kojoj se čuje “Running Up That Hill” (A Deal With God), sa albuma “Hounds Of Love”.

Pesma je kada se pojavila dostigla 3. mesto u Velikoj Britaniji 1985. godine. Sada se iznenada popela na vrh britanske i američke iTunes liste nakon emitovanja prvih epizoda serije. Takođe se popela na 4. mesto na listi Spotify Top 200, nakon povećanja strimova od 153 odsto, i sada je to pesma Kejt Buš sa najviše striminga, pošto je srušila “Wuthering Heights”.

“Running Up That Hill” se čuje se sa vokmena u seriji (neki današnji klinci ne znaju šta je to, ali eto i to će saznati zahvaljujući seriji), a ponovo se pojavljuje u drugim ključnim scenama.

Ovo nije prvi put da je neka stara pesma “oživela” među mladima. Desilo se slično i sa Limalovom “The Never Ending Story”, koja je doživela rast od 800 odsto u pretragama na Jutjubu nakon što se pojavila u trećoj sezoni serije.

Nije ni prvi put da je Kejt Buš takođe dozvolila da se njene pesme, čuju kao što “Cloudbusting”, koriste “Big Little Lies”, “Pose” i “The Handmaid’s Tale”.

A nije ni njena pesma jedini hit iz osamdesetih koji će se opet slušati.

Pored “Running Up That Hill”, nova sezona “Stranger Things”, smeštena u 1986. godinu, puna je hitova iz 80-ih, od “You Spin Me Round (Like a Record)” grupe “Dead or Alive” preko “Pass the Dutchie” od “Musical Youth” do Falkovog “Rock Me Amadeus”…

Ima u tim serijama svašta da se vidi, a i čuje.