(Beta) – Britanski list Gardijan objavio je da da visoki zvaničnici Evropske unije iza kulisa rade na ispravljanju „Inckovog zakona“ zbog toga što bi moglo da dođe do rasplamsavanja novog sukoba u regionu.

Ovaj list navodi da su EU zvaničnici privatno zaključili da izmene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (BiH), kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, predstavlja rizik po mir u regionu.

Oni su istakli da od donošenja zakona zvaničnici iz Republike Srpske bojkotuju državne institucije, a da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik zbog „Inckovog zakona“ pokreće i povlačenje Srba iz institucija BiH.

Mada je međunarodna zajednica osudila Dodikove poteze, kako se navodi, procurili si zapisi koji otkrivaju da je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji zaključio da je bivši Visoki predstavnik Valentin Incko odgovoran za trenutnu krizu, kao i delegitimizaciju Kancelarije Visokog predstavnika (OHR).

„Iako se Inckov zakon ne može osporiti s tačke gledišta suštine prava, problematična je činjenica da je nametnut poslednjeg dana njegovog mandata. Posebno što je tako važna odluka trebala biti zasnovana na temeljnoj debati u koju bi svi bili uključeni. Sada je pitanje kako to ispraviti“, rekao je Varhelji tokom sastanka s Dodikom 25. novembra, navodi britanski list.

Varhelji je, kako se ističe, rekao i da je rad na izmenama zakona o genocidu od vitalnog značaja da bi Dodik priznao novog Visokog predstavnika Kristijana Šmita.

Gardijan naglašava da je Varhelji, Mađar blizak desničarskom premijeru svoje zemlje Viktoru Orbanu, rekao kolegama zvaničnicima u EU da je bošnjačko rukovodstvo pokazalo spremnost da se ovo pitanje reši usvajanjem novog zakona.

Navedeno je da se iz zapisnika sa sastanka vidljivo da Varhelji veruje da postoji izlaz iz trenutne krize u BiH, navodeći da je on odobrio posebnu sednicu Narodne skupštine RS na kojoj je podržano povlačenje nadležnosti, uz moratorijum od šest meseci na usvajanje zakona koji bi legalizovali odluke parlamenta RS.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-518-od-16-decembra/
https://www.nstore.rs/product/samo-u-decembru-23-knjige-za-2-200-dinara/
https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-print-23-knjige/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.