Gardijan: “Istraživači prikupljaju dokaze o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini”

0
(Beta/AP Photo/Serhii Nuzhnenko)

Kako prenosi britanski Gardijan, istraživači prikupljaju dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini. U pitanju je prikupljanje video i foto dokaznog materijala na kom se vidi da ruska vojska navodno čini ratne zločine “smrtonosnim napadima na civile i upotrebom kasetne municije”.

Eliot Higins, osnivač sajta za istraživačko novinarstvo Bellingket, rekao je da postoje dokazi da je Rusija nanela „civilnu štetu“, uključujući korišćenje „kasetnih bombi u civilnim oblastima“, a na osnovu “verodostojnih video snimaka i snimaka sukoba”.

Snimak napada na parkiralište u Harkovu u ponedeljak, koji je istraživač Bellingketa opisao kao napad kasetnom bombom, prikazuje stanovnike koji šetaju obližnjim parkom baš u trenutku kada je došlo do eksplozije nekoliko bombi. Kako piše Gardijan, čini se da je ovo područje stambeno naselje.

Smatra se da snimci kontrolne kamere, za koje je ruski tim za obaveštajne poslove procenio da su snimljeni u Harkovu, prikazuju kasetnu bombu koja je pala na put prošlog petka. Vozač se brzo okreće dok bombe padaju okolo vozila. S obzirom na nedostatak avionske buke, bombu je verovatno ispalio ruski raketni sistem “Grad”, zaključuju istraživači, a prenosi Gardijan.