Galupovo istraživanje: Lidersku ulogu SAD u svetu podržava 19 odsto građana Srbije, više nego u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj…

0
Foto: Profimedia

Nova Galupova globalna anketa o odnosu prema američkom liderstvu je pokazala da se 19 odsto sgrađana Srbije pozitivno izjašnjava o američkom liderstvu u Evropi, što je na, približno, istom nivou podrške koja je prisutna u zmeljama Skandivanije – Finska 20 odsto, Norveška 15 odsto, Švedska 12 odsto – kao i još nekim zmeljama Zapadne Evrope.

Građani Srbije odobravaju američko liderstvo više nego građani Nemačke (12 odsto), Austrije (11 odsto), Švajcarske (13 odsto), Islanda (9 odsto – najmanja podrška u Evropi), Portugala (14 odsto), Belgije (17 odsto), Estonije (17 odsto)…

Najveća podrška liderstvu SAD istraživači su zabeležili na prostoru Kosova, koje je zasebno analizirano u ovom istraživanju, gde je zabeležena podrška od čak 82 odsto, dok u još samo dve evropske države vlada podrška američkom liderstvu veća od pedeset odsto – to su Albanija (67 odsto) i Poljska (59 odsto). U Mađarskoj je lidersku ulogu SAD pozitivno ocenilo 47 odsto građana.

U Aziji su ocene američkog liderstva blizu nivoa koji nisu primećeni još od administracije mlađeg Džordža Buša. Prosečmo nivo odobravanja, uzevši u obzir čitav kontinent, je oko 32 odsto.

Građani šest zemalja u Aziji većinski podržavaju lidersku ulogu SAD – Izrael 64 odsto, Mongolija 62 odsto, Turkmenistan 62 odsto, Filipini 58 odsto, Nepal 54 odsto i Mjanmar 53 odsto.

Kao i ranijih godina u sličnim istraživanjima, liderska uloga SAD nije prihvaćena u zemljama Severne Afrike, gde se tradicionalno beleže najslabije ocene američkog liderstva. U ostatku Afrike, SAD uživa stabilnu podršku, s blagim porastom.

Latinska Amerika je još jedan globalni region u kom je došlo do porasta pozitivne ocene američke liderske uloge i trenutno iznosi 34 odsto. Meksiko, Nikaragva i Paragvaj su jedine zemlje u kojima nije došlo do povećanja podrške.

Ipak, kako navode analitičari iz Galupa, na nivou čitavog sveta, zemlja kojoj se ljudi širom sveta najviše dive je Nemačka, treću godinu zaredom, ostavljajući SAD u žestokoj borbi za drugo mesto sa Kinom i Rusijom.

Globalni rejting SAD za 2019. je bio 33 odsto, samo jedan procenat iznad Kine i 3 odsto bolji od Rusije.

Nemačka je sve tri sile nadmašila sa rejtingom od 44 odsto.

To izaziva sumnje kada je u pitanju tvrdnja američkog državnog sekretara Majka Pompea u petak da su SAD “savršeno pozicionirane” da vode slobodni svet u novom ideološkom rivalstvu sa Komunističkom partijom Kine, navodi Galup. Kako Galup navodi, uprkos marginalnim dobicima administracije Donalda Trampa u određenim zemljama, imidž američkog rukovodstva je opao, i SAD se u novoj deceniji nalaze na znatno slabijoj poziciji na globalnom nivou, nego što je bio slučaj 2016. ili 2012. godine.

Nakon što se u prvoj godini mandata Trampov imidž obrušio na rekordno niskih 30 odsto, nije došlo do velikog povećanja podrške ni u trećoj godini “predsednikovanja”. Prosečni rejting globalnog odobravanja za američko liderstvo u 135 zemalja i područja u 2019. jeste porastao na 33 odsto.

Međutim, ovaj rejting je i dalje za jedan procenat niži od prethodnog minimuma iz 2008. godine, u vreme kada je Džordž V. Buš bio predsednik SAD.

Globalni položaj Vašingtona mogao bi još više da se pogorša u svetlu lošeg upravljanja pandemijom, koja je ostavila SAD kao jedno od najgorih žarišta ove bolesti.

Donald Tramp često ističe da je “ponovo učinio Ameriku velikom i poštovanom, ali ankete to ne pokazuju”, navodi se u analizi.

Sa druge strane, za vreme Obamine vladavine, samo jedne godina SAD nisu bile država kojoj se ostatak sveta najviše divi i to 2011. godine.