Galicija zabranila pušenje na ulici da bi suzbila širenje koronavirusa. Sada tu meru razmatra cela Španija

0
Foto: Profimedia

Galicija, pokrajina na severozapadu Španije, zabranila je pušenje na ulicama i javnim mestima poput bašta kafića kako bi suzbila širenje koronavirusa, a mera bi mogla da se proširi i na ostatak Španije.

Mera stupa na snagu u četvrtak i odnosi se na mesta gde ne postoji udaljenost od minimalno dva metra među osobama, navedeno je u službenom dokumentu koji je u sredu objavila regionalna vlada, piše N1.

Galicija, pokrajina s 2,7 miliona stanovnika, trenutno ima 827 zaraženih osoba, što je 87 više nego dan ranije, prenosi Hina.

Ovu meru je regionalnoj vladi predložio tamošnji tim lekara specijalizovanih za prevenciju bolesti Covid-19, nakon sastanka održanog u sredu. Smatraju da duvanski dim predstavlja visoki rizik za širenje koronavirusa.

“Prilikom pušenja cigareta ili korišćenja električnih cigareta na javnim i otvorenim mestima, uključujući bašte, može biti izuzetak jedino ako čitavo vreme postoji udaljenost od dva metra od drugih osoba”, navedeno je u dokumentu.

Takvi prostori moraju biti dovoljno prostrani da niti u jednom trenutku ne može doći do smanjenja propisane udaljenosti između pušača i prolaznika, ili pušača i ostalih osoba.

Pušenje u zatvorenim prostorima zabranjeno je u Španiji od ranije.

“Više članova lekarskog tima se složilo kako pušenje bez ikakvog ograničenja, poput onog u baštama, s drugim osobama u blizini ili u zonama gde cirkuliše veći broj stanovnika, predstavlja visoki rizik od širenja virusa i infekcije”, izjavio je predsednik galicijske vlade Alberto Nunjez Feijo na konferenciji za medije posle sastanka lekarskog tima.

“Ideja je da se zabrani pušenje na ulicama ili javnim mestima gde nije moguće održati fizičku udaljenost. Kada pušač hoda, kada je u pokretu, dimom može da naškodi osobama koje se zateknu u njegovoj blizini”, dodao je.

Ova je mera u skladu s dokumentom koji je prošli mesec izradila Nacionalna komisija za javno zdravstvo u Španiji, a u kojem se upozorava da pušenje električnih cigareta povećava rizik od širenja koronavirusa. Korisnik oduvajući dim ili paru ispušta male vodene kapljice koje se zatim šire vazduhom prema osobama u blizini.

Osim toga, prilikom korišćenja cigareta korisnik skida masku s lica, koja je obvezna u Španiji, te može prstima da dotakne usta što predstavlja rizik zaraze i za samog korisnika.

“Naš je predlog da se na javnim mestima, poput bašta kafića ili prilikom susreta s drugim osobama na otvorenom prostoru, ne puši”, rekla je prošli mesec Pilar Aparicio, direktorka Nacionalne komisije za javno zdravstvo.

Galicija je jedna od 17 autonomnih pokrajina u Španiji, a ovaj primer mogle bi slediti i druge pokrajine.

“Verujem da će uskoro i drugi delovi zemlje, poput Madrida, uvesti ovu meru. Ona ima smisla”, rekao je Cezar Karbaljo iz odeljenja za hitne slučajeve u madridskoj bolnici La Paz, gostujući u sredu na regionalnoj televiziji Tele Madrid.

Poslednjih dana širom Španije, s 47 miliona stanovnika, ponovo izbija virus. U poslednja 24 sata obolelo je još 1.690 osoba. Od početka pandemije inficiralo se ukupno 329.784 stanovnika.