Ministri finansija Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, na današnjem sastanku u Italiji rekli su da su odlučni da povećaju finansijske i ekonomske sankcije protiv Rusije kako bi smanjili njene prihode i tako ograničili njenu sposobnost finansiranja invazije na Ukrajinu.

Ministri su danas u Strezi, na obali jezera Mađore, predložili da se „nastavi ciljanje na prihode Rusije od energetike i na njene buduće kapacitete za ekstrakciju“, kako se navodi u završnoj deklaraciji.

„Finansijske sankcije G7 već imaju očigledan uticaj ograničavanjem kapaciteta Rusije da finansira i podrži svoju ilegalnu invaziju na Ukrajinu“, naveli su ministri.

EU je već uvela 13 paketa sankcija protiv Rusije, a sada razmatra i ciljanje ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u novom paketu sankcija, zabranjujući njegov transfer kroz EU u treću zemlju.

Prema diplomatskim izvorima, taj novi paket sankcija o kojem se raspravlja takođe bi mogao da proširi crnu listu EU na više kineskih subjekata optuženih da isporučuju vojne tehnologije Rusiji.

Ta tema je takođe obrađena u završnoj deklaraciji G7, koja potvrđuje da će se njeni članovi „suprotstaviti pokušajima izbegavanja ili zaobilaženja sankcija, posebno olakšavanjem napora finansijskih institucija da preuzmu rusku odbrambenu industriju“.

Grupu sedam industrijski najrazvijenjih zemalja sveta čine SAD, Kanada, Japan, Nemačka, Velika Britanija, Francuska i Italija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.