(Beta-AFP) – Predstavnici Grupe sedam industrijskih najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obećali su da će „Rusiji podići cenu rata“ zbog njene invazije na Ukrajinu.

„Nastavićemo da povećavamo cenu ruskog rata, da smanjujemo njene prihode i ometamo njene napore da izgradi svoju ratnu mašinu, kao što pokazuju paketi sankcija koje smo nedavno usvojili“, navodi se u saopštenju G7, kojom ove godine predsedava Italija.

To je bio prvi samit G7, koju čine SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i Kanada.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni je juče bila u Kijevu gde je predsedavala virtuelnim sastankom, zajedno sa premijerom Kanade Džastinom Trudoom i predsednicom Evropske komisije Ursulon fon der Lajen, koji su takođe bili u glavnom gradu Ukrajine.

Lideri G7 su kritikovali Kinu i Iran zbog njihove logističke podrške Rusiji.

„Pozivamo Iran da prestane da podržava rusku vojsku“, navodi se u saopštenju i dodaje da su zabrinuti „zbog transfera kineskih kompanija u Rusiju, odnosno komponenti za naoružanje i opremu za vojnu proizvodnju“.

Na meti kritika bila je i Severna Koreja. G7 je osudila „severnokorejski izvoz i snabdevanje Rusije balističkim raketama“. Lideri G7 su pozvali na „neodložni prekid takvih aktivnosti“.

Dok su Kanada i Italija potpisale bilateralne sporazume sa Ukrajinom, po uzoru na one koje su već zaključile Nemačka i Francuska, G7 je pozvala sve donatore da potvrde svoj finansijski doprinos za 2024. godinu.

„Pozivamo na odobrenje dodatne pomoći kako bi se zadovoljile preostale budžetske potrebe Ukrajine 2024. godine“, naveli su lideri G7 aludirajući i na blokadu američke pomoći Ukrajini u Kongresu SAD.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.